Neznámého vlastníka má skoro půlka firem. Nikdo se změnou nespěchá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie

Anonymní akcie má v České republice stále téměř polovina všech akciových společností. Zákon, který anonymní akcie ruší, platí od ledna 2014, nyní běží půlroční lhůta, během které mají akcionáři uvést vlastnické vztahy do souladu se zákonem.

Akciové společnosti nemohou vydávat listinné akcie na majitele od ledna. V současnosti je přitom vlastní 12 542 firem, což je jen o 370 méně než v srpnu loňského roku. Informace vyplývají ze statistik poradenské společnosti Bisnode.

Firmy musí své anonymní akcie zaknihovat u Centrálního depozitáře, imobilizovat, tedy fyzicky uschovat u banky nebo transformovat na listinné akcie na jméno.

To, že společnosti řeší situaci až na poslední chvíli, potvrdila manažerka společnosti Smart Office & Companies Jana Babůrková. „Ač měli do 31. prosince 2013 zvolit jednu ze zákonem stanovených variant a do konce března informovat akcionáře o plánovaném postupu, velmi často se tak nestalo,“ zmínila. Dodala, že jejich klienti, kteří se přizpůsobili nové legislativě, z naprosté většiny změnili listinné akcie na majitele na akcie na jméno.

„Zákaz anonymních akcií je jedním z výsledků protikorupčního snažení zákonodárců. Tlak na prolomení anonymity vlastnictví sílí po celém světě, nicméně někteří podnikatelé budou i nadále usilovat o utajení akcionářské struktury. Budou k tomu ale využívat komplikovanější a finančně náročnější nástroje,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Počet firem s anonymními akciemiPočet firem s anonymními akciemi | Bisnode