Nízké úroky srazily čtvrtlení zisk české Raiffeisenbank na 507 milionů

Pražské sídlo Raiffeisenbank

Pražské sídlo Raiffeisenbank Zdroj: Euro Tomas Novak

Tuzemské Raiffeisenbank klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o devět procent na 507 milionů korun. Za poklesem zisku jsou nižší úrokové výnosy a rozpouštění opravných položek.

„Za mírným poklesem zisku, který je v souladu s očekáváním a v souladu s vývojem celého trhu, jsou především pokračující klesající úrokové výnosy způsobené nízkými úrokovými sazbami a maržemi. Druhý vliv byl čistě účetní, v loňském roce jsme rozpouštěli některé opravné položky, proto letos došlo v meziročním srovnání k růstu opravných položek,“ komentoval výsledky generální ředitel banky Mario Drosc.

Vklady klientů za tři měsíce roku vzrostly o tři procenta na 142,7 miliardy korun. Růst klientských úvěrů činil jedno procento na 154,8 miliardy korun. „Začátek letošního roku přinesl velmi dobré obchodní výsledky především u podnikatelských účtů. Dařilo se nám i v prodejích úvěrů fyzickým osobám a dále posilujeme svou pozici v investičních produktech,“ dodal Drosc.

Nízké úrokové sazby snížily provozní výnosy

Provozní výnosy banky klesly o 3,7 procenta především díky nízkým úrokovým sazbám a jejich dopadu do úrokových výnosů. Čisté úrokové výnosy banky tak meziročně poklesly o 5,1 procenta na 1,4 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků klesly o 8,2 procenta na 513,8 milionu korun. Ostatní výnosy banky, které zahrnují zisky z operací na finančních trzích, meziročně vzrostly o 13,7 procenta na 306,8 milionu korun. Provozní náklady meziročně klesly o 7,9 procenta na 1,3 miliardy korun.

Vlastní kapitál banky se meziročně zvýšil o 3,7 procenta na 19,4 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost banky ke konci března dosáhla 13,1 procenta. Valná hromada banky na konci dubna schválila navýšení základního kapitálu banky o 868,4 milionu korun, které banka připíše do svého základního kapitálu po zápisu do obchodního rejstříku v průběhu druhého čtvrtletí.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.