Nízké úroky zafungovaly, Češi si loni vzali hypotéky za rekordních 156 miliard

stavba

stavba Zdroj: E15

V loňském roce se českému hypotečnímu trhu opravdu dařilo. Celkové objemy se podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vyšplhaly na bezmála 156 miliard korun a překonaly i dosud rekordní rok 2007, ale tehdy bylo méně refinancovaných hypoték. Trhu pomohly historicky nízké úroky.

„V rámci úrokových sazeb u hypotečních úvěrů jsme zažili naprosto rekordní rok. Zlomový byl pro hypotéky měsíc červen, kdy padla nejen celkově nejnižší úroková sazba, ale i nejvyšší počty a objemy,“ uvedla zástupkyně šéfredaktora Hypoindex.cz Monika Hrušová.

Objemy hypoték v roce 2013Objemy hypoték v roce 2013 | Fincentrum Hypoindex

Tuzemské banky loni poskytly klientům téměř 96 tisíc hypotečních úvěrů za zmíněných skoro 156 miliard, přičemž v roce 2012 to bylo necelých 122 miliard. Dosud nejvíc peněz na hypotékách banky daly v roce 2007, tehdy objem činil téměř 143 miliard korun.

Podle dřívějších odhadů Hypoteční banky objem poskytnutých hypotečních úvěrů občanům vzrostl loni v Česku meziročně o 28 procent na rekordních zhruba 155 miliard korun. Přibližně třetina z této částky tvořilo refinancování.

Letos podle Hrušové budou banky stále lákat klienty na refinancování hypoték. V roce 2009 totiž bylo sjednáno přes 83 tisíc úvěrů, u kterých převažovaly hlavně pětileté a tříleté fixace. Před pěti lety se přitom úroková sazba u hypoték pohybovala kolem 5,6 procenta. V současnosti banky poskytují hypotéky se zhruba tříprocentním úročením.

Vývoj úroků u hypoték od října 2008:Vývoj úroků hypotékVývoj úroků hypoték | Fincentrum HypoindexZdroj: Fincentrum Hypoindex

Fincentrum Hypoindex využívá ke svým statistikám data od České spořitelny, ČSOB, Equa bank, GE Money Bank, Hypoteční banky, Komerční banky, LBBW Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Sberbank CZ a Wüstenrot hypoteční banky.