NKÚ: Exportní banka neoprávněně poskytla úvěry za miliardy

koruny, peníze

koruny, peníze Zdroj: profimedia.cz

Česká exportní banka neoprávněně poskytla úvěry za 8,2 miliardy korun. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad při prověrce devíti úvěrů na podporu českého vývozu za 13,2 miliardy. U části úvěrů banka navíc porušila zákon, sdělila mluvčí úřadu Olga Málková. Pokud by dlužníci peníze nesplatili, ztráta banky by šla na vrub státu.

Podle resortu financí byly sporné záležitosti při poskytování některých úvěrů ČEB jedním z hlavních důvodů, proč ministr financí na počátku roku 2011 přikročil k personálním změnám ve vedení banky. Jejím šéfem se tehdy stal Tomáš Uvíra.

Komerční banky pomohou státu

Problémy se splácením mají dlužníci v sedmi z devíti kontrolovaných případů. Pochybnosti údajně vzbuzuje i výběr firem, které peníze získaly.

„Zarážející je například fakt, že ze 143 miliard korun, které ČEB na podporu exportu v letech 2005 až 2011 poskytla více než stovce žadatelů, téměř 20 miliard získaly jen dvě firmy,“ upozornila mluvčí. Jedna z těchto dvou společností navíc vyplatila přes 40 procent prostředků z úvěru subdodavateli se sídlem v jednom z daňových rájů. Banka při rozhodování o úvěrech porušovala vedle zásady obezřetnosti, kterou jí ukládá zákon, také vlastní vnitřní předpisy. „Svědčí o tom například skutečnost, že dozorčí rada banky nedostala na stůl část důležitých materiálů, o kterých měla rozhodovat,“ dodala Málková.

Kontroloři odhalili závažné chyby také u ministerstva financí, které je v ČEB rozhodujícím akcionářem. Resort financí například v roce 2010 půjčil ČEB 1,7 miliardy korun, peníze ale byly určeny na úhradu schodku státního rozpočtu, nikoli na půjčky.

„V případě ministerstva financí se nálezy NKÚ týkají pouze administrativních a technických záležitostí, které neměly dopad na veřejné rozpočty,“ uvedl resortní mluvčí Ondřej Jakob. Půjčka pro ČEB byla podle něj poskytnuta za vlády Jana Fischera a došlo zde k zaúčtování na jinou položku, než by mělo podle názoru inpektorů být.