O banku Emporiki se ucházejí celkem tři řecké bankovní domy

Emporiki bank

Emporiki bank Zdroj: Wikimedia

Nabídku na koupi problematické řecké banky Emporiki podaly dnes její francouzské matce Crédit Agricole dvě další přední řecké banky National Bank of Greece (NBG) a Eurobank. Přiřadily se tím k menší Alpha Bank, která svou nabídku předložila již dříve. NBG a Eurobank oznámily své nabídky ve sdělení pro aténskou burzu.

Crédit Agricole v červnu ohlásila, že chce ztrátovou Emporiki prodat, a vyzvala řecké banky, aby jí do dnešního dne předložily nabídky. Francouzská společnost koupila Emporiki v roce 2006 a od té doby do ní vložila šest miliard eur (151 miliard korun).

Řecké banky jsou od počátku dluhové krize před dvěma a půl roky pod tlakem na integraci, která by jim pomohla přežít krizi, provázenou odlivem vkladů z bank. Prodej Emporiki by podle analytiků mohl odstartovat dlouho očekávanou vlnu fúzí a akvizicí. Za další možný objekt zájmu se považuje státem vlastněná Hellenic Postbank.

Řecký státní fond pro podporu bank (HFHF) podle zdrojů agentury Reuters uvedl, že prodej Emporiki schválí jen v případě, že prodávaná banka bude plně solventní a rekapitalizována. To znamená, že Crédit Agricole do ní bude muset ještě před prodejem napumpovat další peníze.

HFSF již rekapitalizoval všechny tři zájemce o Emporiki, a stal se tím jejich největším akcionářem. Fond z části peněz z mezinárodního záchranného balíku v celkové sumě 130 miliard eur (3,3 bilionu korun) nalil do čtyř největších řeckých finančních ústavů včetně Piraeus Bank 18 miliard eur. Piraeus se už s vládou dohodla na převzetí zdravé části státem vlastněné ATEbank.

Emporiki má po Řecku 340 poboček, bilanční sumu 21,7 miliardy eur a zaměstnavá asi 7600 lidí. V loňském roce utrpěla ztrátu 1,5 miliardy eur.