O evropské garantované úvěry je mezi podnikateli zájem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

O zvýhodněné úvěry pro malé a střední podniky s garancí Evropského investičního fondu je mezi podnikateli zájem. Potvrzuje to GE Money Bank, která produkt uvedla na trh v září. Půjčku bude nabízet například také Česká spořitelna.

„Aktuálně již máme ve fázi přípravy či schvalování více než 70 nových úvěrů EU Investic, což představuje objem zhruba 300 milionů korun,” sdělil mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek. Dohoda umožní podle GE Money Bank podstatně zvýšit objemy úvěrů podnikatelům a firmám a v příštích třech letech pomůže vytvořit nové portfolio úvěrů v hodnotě až čtyři miliardy korun.

Účelem programu na sdílení rizik Evropské investiční banky a Evropské komise je podpořit vybrané banky, aby poskytovaly úvěry ve výši 25 tisíc eur až 7,5 milionu euro, tedy zhruba 600 tisíc korun až 190 milionů korun, podnikům, které se zabývají výzkumem, rozvojem nebo inovacemi a které potřebují finance na investice.

EIF podepsal ohledně garantovaných úvěrů spolupráci také s Českou spořitelnou. V období dvou let bude firmám k dispozici 90 milionů euro, zhruba 2,25 miliardy korun. Náměstek generálního ředitele České spořitelny Daniel Heler poznamenal, že budou mít nově nabízené úvěry oproti běžným cenám na trhu sazby zvýhodněné o jedno až dvě procenta.

:

„Prostřednictvím 50procentní garance pomůže EIF České spořitelně směřovat potřebné finanční prostředky přímo moderním inovativním podnikům,“ uvedl generální ředitel EIF Richard Pelly.