Objem leasingu roste v Evropě nejrychleji od roku 2007

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Hodnota evropského leasingu loni dosáhla 270 miliard eur (7,41 bilionu korun), což je meziroční růst o 8,4 procenta. Jde o největší meziroční nárůst od roku 2007, informovala organizace Leaseurope, která zastřešuje evropské leasingové společnosti. Objem českého leasingu vzrostl loni dvojnásobným tempem.

„Evropské statistiky za loňský rok korespondují s daty, které jsme zaznamenali v ČR. Objem leasingu movitých investic členů České leasingové a finanční asociace loni meziročně vzrostl o 17,1 procenta. Ukazuje se, že evropská i česká ekonomika opět nabírají dech,“ uvedla předsedkyně představenstva asociace Jiřina Tapšíková, která v řídicím orgánu evropské federace zastupovala v uplynulých dvou letech asociace ze střední a východní Evropy.

Leasing dopravních prostředků vzrostl podle Leaseurope loni meziročně o 12,4 procenta, leasing strojů a zařízení o procento a leasing nemovitostí o 7,6 procenta. Leasing nemovitostí zaznamenal růst poprvé od roku 2010. Údaje vycházejí ze souhrnu pořizovacích cen financovaných věcí bez DPH.

Největším trhem je Velká Británie

Celková hodnota pohledávek z uzavřených leasingových smluv činila v Evropě na konci roku 700 miliard eur (19,2 bilionu korun), což je meziroční zvýšení o 0,2 procenta.

Největším leasingovým trhem v Evropě byla Velká Británie s objemem obchodů 59,1 miliardy eur. Následovaly Německo (50,2 miliardy), Francie (30 miliard) a Itálie (15,9 miliardy). Podíl ČR na evropském leasingovém trhu činil 0,64 procenta, což je po Polsku druhý nejvyšší podíl v regionu střední a východní Evropy.