Objem trhu fúzí a akvizic v prvním pololetí dosáhl 2,8 miliard dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

V Česku se v první polovině roku uskutečnily fúze a akvizice za 2,8 miliardy dolarů. V regionu střední a jihovýchodní Evropy se český trh umístil na druhém místě za Tureckem a před Polskem. Vyplývá to z M&A barometru společnosti EY. V prvních šesti měsících roku 2015 uskutečnili investoři v Česku a čeští investoři v zahraničí 98 transakcí, což je na počet o 12 procent méně než loni a srovnatelné číslo s předloňským rokem.

„Současným trendem je stále rostoucí aktivita českých podnikatelů a investorů. Vyrostla zde skupina silných hráčů – vlastníků velmi úspěšných firem - pro něž je díky jejich velikosti expanze prostřednictvím akvizic v zásadě jedinou cestou k dalšímu růstu,“ říká Petr Kříž, výkonný ředitel společnosti EY pro fúze a akvizice v České republice.

Čeští investoři jsou stále aktivnější směrem do zahraničí, v porovnání s investory z ostatních zemí střední a jihovýchodní Evropy. Lépe v tomto ohledu jsou na tom jen turečtí investoři.

Současným trendem je stále rostoucí aktivita českých podnikatelů a investorů

Expanzi tuzemských investorů do zahraničí dokládá fakt, že největší transakcí prvního pololetí se zveřejněnou hodnotou byla koupě italských uhelných a plynových elektráren od společnosti E.ON Energetickým a průmyslovým holdingem miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče v hodnotě 592 milionů dolarů.

„Česká republika se mílovými kroky stává typickou západní ekonomikou. Na úrovni klíčových hráčů M&A trhu je patrné, že velkým českým hráčům začíná být v ČR těsno a nadále zintenzivňují své zahraniční aktivity. Opačným směrem se dívají zejména čínští investoři, pro které je Česká republika vstupním trhem do Evropy,“ uvádí Michal Hrmo, konzultant pro fúze a akvizice společnosti EY.

Globálnímu trhu fúzí a akvizic se letos nebývale daří. Hodnota transakcí vzrostla v prvním pololetí meziročně o 37 procenta zejména díky rekordní velikosti několika transakcí. „Podle našich odhadů má rok 2015 nakročeno být historicky nejlepším z pohledu fúzí a akvizic. První pololetí je celosvětově rekordní, přičemž je tu nadále potenciál k dalšímu růstu,“ říká Petr Kříž. Jde o nejlepší první půlrok 21. století.

Cílová společnost
(% podíl)
StátKupujícíStátHodnota transakce v mil. USD
Uhelné a plynové elektrárny společnosti E.ONItálieEnergetický a průmyslový holding, a.s.Česká republika592
Logistické nemovitosti o výměře 255 000 m2Česká republikaAEW EuropeFrancie168
EKOL, s.r.o.Česká republikaXi´An Shaangu Power Co., Ltd.Čína56
Campus square nákupní centrumČeská republikaCBRE Global InvestorsSpojené státy53
Privax Ltd.Velká BritánieAVG Technologies CZ, s.r.o.Česká republika40
Futurum nákupní centrumČeská republikaCzech Property Investments, a.s.Česká republika26
Westgate Park RudnáČeská republikaPrologis, Inc.Česká republika26
Sudero s.r.o.Česká republikaSolaria Energia y Medio Ambiente SAŠpanělsko23
Záložna CREDITASČeská republikaPavel Hubáček – soukromý investorČeská republika21
Skupina Medicover/MediconetČeská republikaČeská republikaČeská republika12