Penta zřejmě vzdává boj o Sazku

Marek Dospiva, Penta

Marek Dospiva, Penta Zdroj: Anna Vackova, E15

Skupina Penta se nejspíše nezúčastní výběrového řízení na prodej majetku a podniku společnosti Sazka vyhlášeného insolvenčním správce Sazky před týdnem. Agentuře Mediafax to řekl mluvčí Penty Investments Martin Danko.

„Máme vážné pochybnosti o zvoleném způsobu prodeje. Pod hlavičkou Penty se výběrového řízení na 90 procent účastnit nebudeme,“ prohlásil Danko a zdůraznil, že definitivně se investiční skupina ještě nerozhodla.

Podmínky prodeje Sazky schválil i soud. Penta již dříve uvedla, že zvolený způsob prodeje majetku a podniku Sazky ale považuje za nestandardní a diskriminační, neboť zvýhodňuje největší věřitele, skupiny PPF a KKCG.

Pentě se nelíbí podle ní příliš vysoká jistina ve výši půl miliardy korun, kterou musí složit každý vážný uchazeč o Sazku, i pokuta v trojnásobné výši, pokud vítěz výběrového řízení koupi Sazky nedotáhne do konce. Penta také navrhovala prodat Sazku ve veřejné dražbě, která je podle ní více transparentní, než výběrové řízení a obálková metoda.

„Zvažujeme právní kroky,“ řekl agentuře Mediafax Danko a dodal, že Penta je jeden z velkých věřitelů Sazky, kterých je včetně těch nejmenších kolem 2300. „Věřitel, který se tímto zmanipulovaným tendrem cítí poškozený, může podat trestní oznámení,“ podotkl.

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka vyhlásil výběrové řízení na prodej zadlužené loterijní společnosti, která je v konkurzu od konce května, v pátek. Do 23. září mohou firmy zasílat své nabídky, o tři dny později je správce za účasti věřitelského výboru a notáře otevře a oznámí vítěze. Ten mimo jiné poté musí zajistit, aby ke koupi Sazky získal souhlas antimonopolních úřadů.