Pentě loni stoupl zisk na 3,8 miliardy korun. Výhled pro region ale nemá optimistický

Marek Dospiva

Marek Dospiva Zdroj: E15 Anna Vackova

Skupina Penta Investments loni prožila dobrý rok. Čistý zisk jí stoupl na 147 milionů eur (3,82 miliardy korun) z předloňských 127 milionů eur. Konsolidované výsledky podle mezinárodních standardů dnes oznámili představitelé Penty. Jejich předpovědi do budoucna pro evropský region však nejsou optimistické. Hovoří o stagnaci až po dvacet následujících let.

Spolumajitel Penty Marek Dospiva

Aktiva skupiny loni vzrostla na 5,9 miliardy eur (153 miliard korun) ze 4,7 miliardy v roce 2011. Čistá hodnota aktiv Penty se zvýšila na 1,425 miliardy eur, uvedl partner Penty Marek Dospiva.

Skupina podle něj loni investovala do nových projektů a expanzí 370 milionů eur (9,6 miliardy korun). Společnosti patřící pod Pentu v současnosti poskytují přes 33 tisíc pracovních míst, z nichž více než 500 bylo vytvořeno loni, dodal Dospiva.

Penta do budoucna počítá v regionu střední a východní Evropy s investičním zaměřením na větší společnosti se ziskem firmy před zdaněním a odpisy EBITDA převyšujícím 30 milionů eur (780 milionů korun). Během příštích pěti let chce postupně snížit počet portfoliových společností ze současných 17 na průměrných deset.

Až dvacet let stagnace

„V Evropě očekáváme jen mírný, pokud vůbec nějaký ekonomický růst. Aby naše společnosti mohly překonávat své konkurenty, potřebujeme delší investiční horizont a zaměřit se detailněji na každodenní řízení portfolia,“ řekl Dospiva.

„Evropský region čeká stagnace, která potrvá možná až dvacet let,“ doplnil partner Penty Jaroslav Haščák. Důvodem je podle něj zejména špatná demografická struktura obyvatelstva, zadluženost, neschopnost politických elit řešit problémy a ztráta drajvu.

Hospodářské výsledky Penta již vykazuje podle standardu fair value, do loňska to byla podle metodiky IFRS. Firma také přešla z jurisdikce Kypru na ostrov Jersey. „Nové výkaznictví lépe zohledňuje skupiny, jako je Penta, na Jersey je proti Kypru pro ně lepší infrastruktura,“ dodal Haščák. Penta konsoliduje celkem 530 firem.