Penzijní fondy nedokážou vydělat ani na inflaci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Novak

Domácí fondy penzijního připojištění, ve kterých spoří na důchod bezmála polovina národa, nezačaly nový rok zrovna slavně. Svým klientům dokázaly za první kvartál vydělat v průměru jen kolem tří desetin procenta, a nepřekonaly tak ani letošní mizivou českou inflaci. Zatímco loni si účastníci třetího pilíře přišli za první čtvrtletí na bezmála 1,5 miliardy koun, letos jim fondy nevynesly ani miliardu. A to navzdory faktu, že hospodařily s více penězi. Není je totiž kde množit.

V transformovaných penzijních fondech, do kterých mohli lidé vstupovat do konce roku 2012, leží podle údajů Asociace penzijních fondů kolem 290 miliard korun členských vkladů. Podle zákona musí tyto fondy garantovat, že účastníci o své peníze nepřijdou. Sází tedy na méně výnosné investice typu dluhopisů české vlády.

„Většinu z portfolia transformovaných fondů tvoří státní dluhopisy, jejichž výnosy dlouhodobě klesají. To je také hlavní důvod slabšího výsledku fondů ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce,“ říká Tomáš Vystrčil z Asociace penzijních společností ČR. Průměrný výnos obřích dluhopisových portfolií tak stále klesá. „Fond nemůže při reinvesticích a při investování nových prostředků dosahovat stejně vysokých výnosů jako v předchozích letech,“ potvrzuje Karel Žyla z Penzijní společnosti AXA.

Řešením zatím není ani přestup do fondů třetího pilíře fungujících podle nových pravidel. Takzvané účastnické fondy totiž za první kvartál vydělaly ještě méně.

Výkonnost penzijního připojištění versus inflaceVýkonnost penzijního připojištění versus inflace | E15

Ačkoli třetí pilíř důchodové reformy už nově příchozím nezaručuje zachování vkladu a fondy tak mohou investovat agresivněji, na výsledcích se to v prvním čtvrtletí neprojevilo. S výnosem kolem dvou desetin procenta za svými konzervativnějšími protějšky naopak zaostaly.

Meziročně dokázaly v prvním kvartálu vydělat klientům více jen transformované fondy Allianz, nejméně naopak vynesly investice Penzijní společnosti České spořitelny. Ke konci března bylo v systému transformovaných fondů 4,8 milionu klientů, tedy o bezmála 300 tisíc méně než před rokem. Fondy naopak nakládaly s majetkem o třicet miliard větším.