Po firmě Clanroy jde už i rakouská banka

Volksbank

Volksbank Zdroj: E15 Anna Vackova

Kauza dražební společnosti Clanroy už překročila hranice Česka. Po krachující firmě už jde také rakouský finanční ústav Österreichische Volksbanken. Clanroy totiž pro Rakušany uskutečnil v prosinci nedobrovolnou dražbu nemovitostí v Ostravě. Český dražebník měl bance do 18. ledna předat výnos přesahující 36 milionů korun. Finanční ústav však z této částky nedostal ani haléř, vyplývá z dokumentů, které insolvenčnímu soudu poslal advokát Österreichische Volksbanken.

Dění kolem Clanroy odstartovaly České dráhy, kterým dražební společnost pro změnu nepředala dražební výnosy přibližně 55 milionů korun. České dráhy na firmu kvůli tomu podaly trestní oznámení. Případ zasahuje rovněž do ostře sledovaného hospodaření v tuzemských lesích. V insolvenčním návrhu, který Clanroy podal na silvestra sám na sebe, uvedl, že podobnou částku jako drahám dluží také soukromému podniku České lesy.

V příloze k insolvenčnímu návrhu ale Clanroy sděluje, že stejnou částku dluží Lesům ČR, jejichž majetek v minulosti rovněž zpeněžoval. Státní podnik dluh zatím nepotvrdil. Sdělil jen, že poskytuje policii a dalším orgánům „veškerou potřebnou součinnost“.

Zdaleka největší „zářez“ má ovšem Clanroy u Komerční banky. Učet dražebníka u tohoto ústavu je téměř miliarda korun v minusu. Banka účet už v prosinci zablokovala. Podle Clanroy právě zablokování účtu může za problémy, kterým čelí. Brání se také tím, že s Komerční bankou neměla údajně uzavřenou smlouvu o kontokorentu. Banka zatím do věci jasno nevnesla, mlčí s odkazem na bankovní tajemství.

Advokát Österreichische Volksbanken upozornil na účetnictví společnosti Clanroy, podle něhož se byznys firmy v částkách blížících se miliardě korun rozhodně nepohyboval. „Tento rozpor není vysvětlitelný jinak, než neoprávněnou dispozicí žalovaného s peněžními prostředky Českých drah, Českých lesů/Lesů České republiky, popřípadě dalších dražebních věřitelů,“ uvedl právník z advokátní kanceláře Wilson & Partners.

Vlastníkem Clanroy je firma registrovaná na Seychelských ostrovech. Se společností je však stejně jako u sesterské realitní kanceláře Mexx Reality spojené jméno podnikatele Zdeňka Macháčka.