Počty bankovních odboček v Evropě klesají, v Česku je to naopak

ilustrační foto

ilustrační foto

Evropské banky za loňský rok snížily počet svých odboček o 5500, tedy zhruba o 2,5 procenta. Nejvíce se rušily v Řecku, ve Španělsku a v Irsku. Vyplývá to z údajů Evropské centrální banky.

Od začátku světové finanční krize se počet evropských bankovních odboček snížil o 20 tisíc. V některých zemích střední a východní Evropy včetně Česka se ale počet poboček naopak zvyšuje.

Snížením odboček chtějí banky ušetřit provozní náklady a výdaje na režii. Trendu napomáhá rozvoj internetových a telefonních bankovních služeb. V letech 2008-2012 se počet evropských bankovních poboček snížil o osm procent. V současné době jich je 218.687, jedna připadá na 2300 obyvatel EU.

V Řecku se loni počet poboček snížil o 5,7 procenta a letos bude snižování jejich počtu pokračovat. Španělsko loni přišlo o 4,9 procenta odboček, Irsko o 3,3 procenta.

V České republice se naopak podle statistik EU loni počet bankovních odboček zvýšil o 2,3 procenta, v Polsku dokonce o čtyři procenta. Zvýšení zaznamenala i Litva, a to o 1,8 procenta.