Pohrobek RVHP půjčí Pilsen Steel. Problémové hutě zinkasují skoro miliardu

Hutě Pilsen Steel

Hutě Pilsen Steel Zdroj: Pilsen Steel

Mezinárodní investiční banka, ve které má největší podíl ruská vláda, posiluje svou roli v českém byznysu. Takřka miliardovou půjčku vyčerpají od banky plzeňské hutě Pilsen Steel (na snímku), dlouhodobě balancující na hranici existenčních problémů. Pro banku jde o první přímou půjčku v Česku fungující firmě od sametové revoluce a zároveň o největší aktuální investici v jejím portfoliu.

„Úvěr jsme poskytli na doplnění provozního kapitálu firmy. Naším dlouhodobým cílem je vrátit se k financování velkých projektů v odvětvích, jako jsou infrastruktura a energetika,“ uvádí mluvčí banky Michal Košina.

Samotné hutě Pilsen Steel vlastní ruská státní banka Vnešekonombank. Ta však sama čeká na záchranné finanční lano z Kremlu a ohledně plzeňských hutí dodržuje striktní informační embargo.

Někdejší jednička mezi provozy plzeňské Škodovky prošla přede dvěma roky restrukturalizací, v loňském roce však opět zastavila výrobu, a to kvůli nedostatku financí na materiál i mzdy.

Poslání banky? Prý podpora růstu

„Podpora činnosti Pilsen Steel odpovídá poslání Mezinárodní investiční banky podporovat hospodářský růst v členských zemích banky,“ dodává Košina.

Zdroje ale vysychají Vnešekonombank. Ruská banka kvůli sankcím ztratila přístup na mezinárodní finanční trhy a trn z paty nevytrhla bance ani ruská vláda.

Mezinárodní investiční banka, ve které má desetiprocentní podíl i český stát a jejíž historie se začala psát na konci šedesátých let, už loni poskytla několika českým firmám exportní záruky v celkové hodnotě přes sto milionů korun.