Pojištění exportu u EGAP posoudí nový bodový systém

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Exportní banka prověřuje nový model posuzování pojistek. Pokud vývozce požádá stát o pojištění exportu, bude jeho žádost posuzovat matematický systém EPE. Ten zohlední například to, zda vývoz pomůže vytvořit nové pracovní příležitosti nebo kolik peněz přinese do veřejných rozpočtů.

Matematický model vyvinula a v současnosti testuje státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). Výsledkem výpočtu je bodové hodnocení, které pojišťovna zohlední při schvalování pojistky. „Je to jen podpůrný ukazatel,“ upřesnil generální ředitel společnosti Jan Procházka. Podle něj se může výsledné skóre promítnout i do ceny pojištění.

Mezi přínosy pro českou ekonomiku počítá EPE například také vývoz na nové trhy, export výrobků s vysokou přidanou hodnotou nebo rozvoj nového výrobního odvětví. Benefity porovnává s možnými ztrátami, které stát zaplatí v případě pojistné události. „Rizika při vývozu jsme znali vždycky, nyní víc sledujeme i přínosy pro českou ekonomiku,“ konstatuje Jan Procházka. EGAP se dostal v poslední době pod mediální tlak zejména kvůli ztrátovým pohledávkám v Rusku. Nový model EPE chce proto společnost využít i k tomu, aby mohla před veřejností lépe hájit smysluplnost pojištění exportu.