Policie si z Oberbank bere peníze Edbusy, banka se chce bránit

Pobočka banky Oberbank na náměstí I. P. Pavlova v Praze

Pobočka banky Oberbank na náměstí I. P. Pavlova v Praze Zdroj: CTK

Protikorupční policie si dnes do poboček Oberbank v Praze a Brně přijela pro více než 93 milionů korun z účtu firmy Edbusy, které banka měla podle rozhodnutí soudu vydat, ale nesplnila to. Řekl to žalobce Michal Galát. Policisté tak podle něj vykonávají rozhodnutí Krajského soudu v Brně.

„Už přímo v bance sbírají hotovost,“ uvedl státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Banka se proti tomu ohradila a hodlá se bránit všemi zákonnými prostředky.

„Policie ČR v současné době neprovádí zajištění hotovosti z účtu společnosti Edbusy, ale v rozporu ze soudním příkazem odebírá hotovost třetích stran, které s kauzou Edbusy nemají nic společného,“ uvedlo vedení banky. Postup soudu a policie banka považuje za nezákonný. Obě složky podle ní zcela bezprecedentně porušily právo.

O rozdělení peněz rozhodne soud

Podle Galáta by se peníze měly dostat nejdřív na depozitní účet soudu, soud pak rozhodne o jejich rozdělení klientům, které firma Edbusy, slibující výhodné úvěry, podvedla.

„Na základě příkazu Krajského soudu v Brně dnešního dne provádíme úkony trestního řízení v několika pobočkách jedné banky, a to v Praze a v Brně. Tento příkaz byl vydán v souvislosti s kauzou Edbusy,“ řekl bez dalších podrobností mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Mluvčí soudu Lenka Smutná Polachová trvá na tom, že příkaz k odnětí věci byl vydán v souladu se zákonem. „Vztahuje k finančním prostředkům na účtech banky Oberbank,“ popsala s tím, že po složení zajištěných prostředků na depozitním účtu soudu bude soud pokračovat v řízení o žádostech poškozených klientů Edbusy.

Oberbank v ČR působí jako pobočka rakouské Oberbank AG, a je tudíž primárně dohlížená rakouskou dohledovou institucí Finanzmarktaufsicht. Stabilitu banky by zajištění hotovosti ohrozit nemělo. „S ohledem na veřejně známé okolnosti případu nic nenasvědčuje tomu, že by klienti Oberbank měli mít důvod k obavám,“ řekl mluvčí České národní banky Tomáš Zimmermann.

V souvislosti se společností Edbusy byli již v červenci 2012 pravomocně odsouzeni dva muži pro trestný čin podvodu a neoprávněného podnikání.

Vrchní soud v Olomouci jim uložil 8,5 a osm let vězení. Nabízeli sice výhodné úvěry, každý klient však musel předem uhradit zálohovou platbu. Edbusy platby přijala, její představitelé si ale prý byli dobře vědomi toho, že svým závazkům nebudou schopni dostát. Od poškozených vylákali zhruba 553 milionů korun. Edbusy působila od února 2007 do ledna 2009.

Jedenáct tisíc poškozených

Letos v březnu kriminalisté navrhli v souvislosti s údajným odčerpáním 205 milionů právě z akciové společnosti Edbusy obžalovat čtyři lidi z podílnictví. Z firmy, která nabízela výhodné úvěry, obvinění údajně vyváděli peníze do zahraničí. V případu figuruje 11 500 poškozených klientů, kauzu dozoruje olomoucké vrchní státní zastupitelství.

Galát uvedl, že při dnešním policejním zákroku v bance jde o 93 milionů a 672 tisíc korun. Peníze byly podle něj zajištěny v trestním řízení jako výnos z trestné činnosti.

Trestní řád podle žalobce v tomto případě nezná institut přikázání z účtu - pokud banka nenaplní soudní rozhodnutí dobrovolně, není možné, aby cizí subjekt zasahoval do jejích počítačových systémů a uskutečnil bezhotovostní převod. „Takže v podstatě policisté, aby vykonali rozhodnutí soudu, tak nyní vlastně zajišťují hotovost,“ dodal žalobce.

Oberbank je rakouská bankovní skupina, v tuzemsku má kolem dvou desítek poboček. Kvůli zásahu policie budou dnes pobočky mimořádně zavřené, uvedla banka v prohlášení.

U centrály banky na náměstí I.P. Pavlova v Praze stálo od rána policejní auto. Zhruba v 11:00 přestal fungovat bankomat. Do prostor centrály kolem 13:00 vjely tři policejní vozy s těžkooděnci.

Činnost společnosti Edbusy prošetřuje policie