Pomoc Bankii se Španělsku prodraží

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Španělský finanční ústav Bankia dnes požádal vládu o poskytnutí pomoci 19 miliard eur (482 miliard Kč) k pokrytí ztrát, které mu vznikly prasknutím realitní bubliny z konce minulého desetiletí. Vláda tento měsíc Bankii zestátnila a její náklady na sanaci společnosti dosáhnou celkem 23,5 miliardy eur

Požadovaná suma je více než dvojnásobkem toho, co vláda nedávno označila za potřebné minimum. Ministr hospodářství Luis de Guindos před dvěma dny řekl, že vláda napumpuje do Bankie minimálně devět miliard eur. Banka potřebuje nové peníze, aby splňovala přísnější požadavky na kapitálovou přiměřenost a vláda jí už poskytla 4,5 miliardy eur.

Bankia vypracovala plán restrukturalizace a obnovy finančního zdraví, který počítá s vysokou vládní pomocí. Ústav je čtvrtou největší bankou ve Španělsku a spravuje zhruba desetinu všech vkladů celého bankovního sektoru.

Bankia nyní představuje nejslabší článek španělského bankovního sektoru, jehož potíže spolu s fiskálními problémy vlády a autonomních oblastí mohou srazit zemi do dluhové krize. Nejbohatší oblast Katalánsko dnes vyzvalo vládu k poskytnutí finanční pomoci s tím, že jinak nebude schopno hradit běžné platby ani splácet dluhy.

Pokud bude muset vláda hradit vedle dluhů regionů i další vysoké ztráty finančního sektoru, může zemi hrozit osud Irska. To se podporou domácích bank tak zadlužilo, že muselo v roce 2010 požádat o mezinárodní finanční pomoc. Madrid tvrdí, že problémy Bankie jsou výjimečné a že neodráží situaci celého sektoru. Španělské banky stále pociťují dopady ztrát po zhroucení realitního sektoru v roce 2008.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes snížila rating Bankie a dalších čtyř středně velkých španělských bank na stupeň BB+, tedy do neinvestiční kategorie. Beze změny nechala ale ratingy dvou největších bank Santander a BBVA.

Bankia potřebuje peníze, aby splňovala přísnější požadavky na kapitálovou přiměřenost. Stát už do banky napumpoval 4,5 miliardy eur a podle odhadu Reuters může celá záchrana stát až 20 miliard eur.