Pověst technologické burzy Nasdaq trpí již dva roky

Nasdaq

Nasdaq Zdroj: CTK

Poslední dva roky se technologický burzovní parket Nasdaq neúspěšně snaží napravit svoji pošramocenou pověst. Ačkoliv vedení společnosti v čele s generálním ředitelem Robertem Greifeldem na svém pravidelném setkání s investory před dvěma týdny zářilo optimismem, není k tomu úplně důvod.

Pověst obchodní platformy se začala hroutit s neúspěšným vstupem na burzu sociální sítě Facebook v květnu 2012, kdy servery nevydržely nápor zájemců. Loni v srpnu důvěryhodnost Nasdaqu ještě více utrpěla tříhodinovým výpadkem obchodních systémů. Nyní je Nasdaq v hledáčku newyorského státního návladního, který prošetřuje provázanost burzy s vysokofrekvenčními obchodníky, které administrativa obviňuje s vyvolávání nestability na akciových trzích.

Loňský rok byl pro Nasdaq rekordním co se týče výši zisku i tržeb. Akcie mateřské společnosti Nasdaq OMX rostly o 60 procent a firma se snaží proniknout na nové trhy. Greifeld, který je v čele firmy již jedenáctým rokem, se těmito skutečnostmi nezapomněl investorům pochlubit. Pro Nasdaq byl velmi ironický výpadek Powerpointu během zmíněné prezentace pro investory, který si vyžádal vyhlášení předčasného coffee breaku.

Investoři chtěli na výročním zasedání slyšel především o rozdělení zisku. „Akcionáři chtějí vidět snížení dluhu, obnovení zpětného odkupu akcií a větší růst tržeb,“ napsal Rich Repetto, analytik společnosti Sander O’Neill. „Myslím, že investoři také chtějí vidět zvýšení ceny akcie v poměru k zisku, protože takzvaný P/E je u Nasdaqu jedno z nejnižších mezi provozovateli burzovních parketů.“

Letos se ale nedaří ani vlastníkovi burzy Nasdaq společnosti Nasdaq OMX, jejíž akcie od začátku roku oslabily o deset procent, ani samotnému indexu Nasdaq Composite, který je od ledna na červené nule. Zatímco S&P 500 je za stejné období téměř dvě procenta v plusu.