PPF se brání: O koupi Novy jsme nikdy nejednali

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Finanční skupina PPF Petra Kellnera odmítla spekulace, podle nichž jedná o koupi televize Nova nebo jejího vlastníka Central European Media Enterprises (CME). Se zprávou, která ovlivnila i cenu akcií CME, nechce být PPF vůbec spojována. O údajném záměru finančníků Petra Kellnera, hlavního vlastníka PPF, a Pavla Tykače informoval deník Dnes.

„Není to pravda: skupina PPF nejednala a nejedná o koupi CME/TV Nova a tuto skutečnost redakci MF Dnes oficiálně sdělila. Zatahování jména PPF do publikování zavádějících informací, které mají kurzotvorný vliv na společnosti obchodované na burze, se budeme bránit,“ uvedl mluvčí PPF Radek Stavěl.

Akcie CME na pražské burze totiž dnes dopoledne narostly o více než deset procent, poté růst zmírnily na zhruba šest procent.

Deník Dnes napsal, že finančníci jednají o koupi mediální skupiny CME, plánuji si ale prý ponechat pouze Novu, společnosti na ostatních trzích by poté zřejmě rozprodali. Zástupci českých podnikatelů se údajně s hlavním vlastníkem CME, společností Time Warner, již několikrát sešli v Londýně. Kellner ani Tykač ale tyto informace listu oficiálně nepotvrdili.

Pokud chce případný zájemce uspět, musí podle listu dát hlavnímu akcionáři CME nabídku na odkup celé skupiny. Cena by se podle Dnes mohla vyšplhat na 1,5 až 1,7 miliardy dolarů, tedy 30 až 34 miliard korun. Případný nový vlastník by ale zaplatil reálně jen polovinu, protože zadlužení CME je asi 870 milionů dolarů.

Mediální společnost CME loni snížila čistou ztrátu o zhruba polovinu na 281,5 milionu dolarů (5,6 miliardy korun). Výnosy klesly o desetinu na 691 milionů USD (13,76 miliardy korun). V České republice loni firma zaznamenala propad výnosů o zhruba 30 procent na 191,8 milionu dolarů. Provozní výsledek OIBDA, který nezahrnuje odpisy majetku a ztráty ze snížení hodnoty aktiv, spadl do ztráty 11,3 milionu dolarů po zisku 106,3 milionu dolarů v předchozím roce.

Součástí CME je společnost CET 21, která drží licence na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov a Telka.