Pražská burza otevírá trh pro menší firmy

Petr Koblic

Petr Koblic Zdroj: E15

Burza cenných papírů Praha (BCPP) představila svůj nový trh s názvem Start. Nový parket je určen pro střední a malé podniky, takzvané SME. Pražská burza podle slov generálního ředitele Petra Koblice reaguje na přání svých členů a na situaci na bankovním trhu, kdy banky omezily přísun úvěrů zejména do segmentu SME.

Trh Start bude potenciální emitenty lákat na minimální administrativní náročnost vstupu na trh. Na rozdíl od hlavního trhu SPAD nejsou stanoveny žádné požadavky na délku existence firmy, tržní kapitalizaci ani free float. BCPP však chce zároveň zachovat dostatečnou transparentnost trhu. Start bude podle regulace EU patřit mezi neregulované trhy.

„Trh bude regulován pouze burzou a jejími pravidly,“ uvedl Koblic. Zájemcům o vstup na trh umožní místo tradičního prospektu zjednodušený informační dokument. Tato skutečnost je podmíněna privátním úpisem akcií, kdy upisované akcie jsou nabídnuty maximálně 149 investorům.

Partnery burzy při přípravě a spuštění nového trhu byly společnosti Raiffeisenbank a Cyrrus, dlouholetí členové BCPP. Ti jsou také prvními takzvanými garanty. Garanti budou prostředníkem mezi burzou a případnými zájemci o vstup na trh Start. Garant se zaručí burze za svého klienta a za jeho schopnost dostát všem závazkům plynoucím ze statusu veřejně obchodované společnosti. Po vstupu společnosti by měl garant vykonávat úlohu patrona emise a udržovat na trhu likviditu.

Podobně zaměřený trh existuje na varšavské burze pod názvem NewConnect již od roku 2007. Od té doby na něj uvedlo své akcie na 370 firem, včetně čtyř českých. Trh však není příliš likvidní a ne všechny emise jsou kvalitní. Při vzniku Startu byla podle Koblice zřejmá snaha vyvarovat se chyb, kterých se dopustily obdobné zahraniční platformy.