Předlužených obcí v Česku rekordně přibývá

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Více než osm desítek obcí loni v České republice hospodařilo rizikově. Vyplývá to z analýzy společnosti Čekia. Je to přitom nejvyšší číslo za posledních jedenáct let.

Radnic, které se dostávají do finančních potíží, v posledních letech výrazně přibývá. Mezi lety 2007 až 2011 se jejich počet zvýšil o téměř 400 procent.

„Je zřejmé, že výraznější problémy se stavy obecních pokladen nastaly vzápětí po vypuknutí globální krize, kdy se české ekonomice přestalo dařit a současně začalo docházet k poklesu objemu vybíraných daní, které vykazují obdobnou trajektorii jako výkon ekonomiky, avšak výdaje jsou více odolné vůči změnám, čímž vzniká minimálně krátkodobý nesoulad mezi příjmovou a výdajovou stranou“ komentuje výsledky Michal Řičař, analytik skupiny Bisnode v České republice.

Nejhorší situace je ve Zlínském, Pardubickém a Karlovarském kraji, nejlepší v Královéhradeckém kraji. V roce 2011 se vůbec poprvé mezi rizikově hospodařícími subjekty objevil také kraj, a to Středočeský.

Ještě v letech 2001 až 2007 počet obcí s vyšší mírou rizika zůstával na stejné úrovni, případně mírně klesal. Od roku 2007, kdy dosáhl minima, došlo k obratu, a počet obcí s vyšší mírou rizika výrazněji vzrostl. Největší problémy s hospodařením mají podle analýzy obce mezi pěti sty až tisícem obyvatel.