Prosův podnět na manipulaci s PRIBOR prošetří experti ČNB

náměstek ministra financí Martin Pros

náměstek ministra financí Martin Pros Zdroj: Anna Vackova/E15

Podnět náměstka ministra financí Martina Prose k prošetření možné manipulace s mezibankovní sazbou PRIBOR předal guvernér České národní banky Miroslav Singer k prošetření odborným útvarům centrální banky. Vyplývá to z dopisu, který Singer poslal Prosovi.

„Váš dopis považujeme za podnět, který - stejně jako všechny ostatní podněty - standardní cestou předávám k vyřízení a prošetření odborným útvarům,“ napsal Singer v dopisu, který má k dispozici server Lidovky.cz. Singer rovněž vyjádřil výhrady k tomu, jak Pros celou záležitost zveřejnil.

V pátek odpoledne poslal Pros guvernéru Singerovi dopis s podnětem k prošetření údajných manipulací se sazbou PRIBOR. Za tuto sazbu si banky půjčují peníze na českém mezibankovním trhu a od jejíž výše se mimo jiné odvíjejí splátky úvěrů. Dopis Pros také poskytl médiím.

Kokrétní důkazy

ČNB hned v pátek požádala Prose, aby blíže vysvětlil, o co svá tvrzení opírá, a tato tvrzení konkrétně doložil. ČNB uvedla, že nemá informace o tom, že existují podezření na manipulaci se sazbou PRIBOR. Singer v dopise, o kterém server informuje, potvrdil, že odborné útvary ČNB vyzvou Prose k předložení konkrétních důkazů a ke konkretizování důvodů, na jejichž základě se náměstek domnívá, že obavy ohledně nastavení PRIBOR mají reálný základ.

O víkendu Pros sklidil kritiku svého nadřízeného, ministra financí Andreje Babiše (ANO). Proti podezření se ohradily Česká bankovní asociace a soukromá organizace The Financial Markets Association of the Czech Republic, která se podílí na tvorbě pravidel pro výpočet mezibankovní sazby PRIBOR.