Provident v Česku přichází o zákazníky, dokázal ale navýšit zisk

Provident Financial

Provident Financial

I přes výrazný úbytek klientů dokázala Provident Financial v Česku zvýšit svůj zisk v prvním pololetí na 8,2 milionu liber (zhruba 263 milionů korun) proti loňskému 7,8 milionu.

Firma přičítá svůj lepší výsledek zlepšení výběrů splátek a lepšímu řízení úvěrového rizika. Vyrovnala tak meziroční propad počtu zákazníků z 203 na 169 tisíc. Snížil se i celkový objem půjček. Provident Financial chce letos klientům s většími příjmy začít nabízet výrazně vyšší úvěry s delší dobou splatnosti.

Výsledek české společnosti je malým vítězstvím pro mateřskou společnost International Personal Finance, které se zisk v prvním pololetí před zdaněním opět snížil. Letos činí 30,7 milionu liber, loni to bylo 43,4 a rok předtím 47,1 milionu liber.

Společnost se v únoru stáhla ze Slovenska, kde přestala dávat nové úvěry kvůli přijatým zákonům na ochranu dlužníků, které zpřísňují pravidla poskytování půjček. Tvrdší regulaci firma pociťuje i v Polsku. Slabší výsledky částečné vyrovnaly půjčky v Rumunsku a Bulharsku.

Největší poskytovatel krátkodobých hotovostních půjček Provident Financial působí na českém trhu už 18 let. Firma je součástí mezinárodní finanční skupiny International Personal Finance obchodované od roku 2007 na londýnské burze.