Bankrot pro každého. Vstup do insolvence má být jednodušší, plánuje justice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Mezi právníky a úvěrovými společnostmi vzbudil rozruch plán ministerstva spravedlnosti na změnu pravidel pro osobní bankroty. Vstoupit do insolvence má být pro drobné dlužníky snazší.

Novela insolvenčního zákona ještě ani neprošla celým legislativním procesem a na ministerstvu spravedlnosti se už rodí další nové znění normy. Tentokrát se zaměří na osobní bankroty. Tedy když běžný člověk nezvládne splácet půjčky.

„Jedním z hlavních cílů má být, po vzoru zahraničních úprav, zpřístupnění oddlužení širšímu okruhu dlužníků. Je uvažováno odstranění současné spodní hranice nutné pro vstup do oddlužení,“ sdělila Kristina Labohá z tiskového oddělení ministerstva.

V současnosti musí dlužník v režimu osobní insolvence vrátit věřitelům do pěti let alespoň třicet procent dluhů. Pokud se uskuteční plány ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), tato hranice padne. Současně by se prodloužila celková doba oddlužení. Zástupkyně resortu spravedlnosti však zdůraznila, že je to pouze pracovní návrh.

Plánovaná změna už přesto stačila vzbudit rozruch. „Hranice třiceti procent a pětileté období pro úhradu dluhů alespoň v této výši jsou srovnatelné s právní úpravou u našich sousedů a nevidím racionální důvod je měnit. Pokud by mělo dojít ke snížení této hranice na nulu, dlužník by neměl motivaci dluhy splácet,“ soudí advokát Bystrík Bugan, který se zabývá insolvenčním právem. Důležité podle něj je, aby se nová pravidla týkala dluhů vzniklých až po účinnosti novely.

Navádění k nezodpovědnému finančnímu chování

Nadšené nejsou ani nebankovní úvěrové firmy. „Na základě našich zkušeností se obáváme, že tento krok by předem naváděl lidi k nezodpovědnému finančnímu chování, které by ještě umocnilo prodloužení insolvenčního procesu. Ke zneužívání institutu insolvence dochází již nyní a tento krok by situaci ještě výrazně zhoršil,“ uvedl mluvčí společnosti Provident Financial Ondřej Holoubek.

V sněmovně je teď návrh novely insolvenčního zákona, jehož cílem je omezit rejdy insolvenčních mafií. I tato novela však obsahuje změnu pravidel kolem oddlužení. Reguluje hlavně služby spojené s osobním bankrotem. Jejich poskytovatelé si za návrh na povolení oddlužení nebo insolvenční návrh budou moci účtovat nejvýše čtyři tisíce korun bez DPH, v případě společného oddlužení manželů maximálně šest tisíc korun bez DPH.