Průzkum: Češi se o financích moc vzdělávat nechtějí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Češi jsou podle průzkumu České spořitelny týkajícího se osobních financích zodpovědní, na druhou stranu ale nemají příliš velký zájem o finanční vzdělávání. Celkem 84 procent lidí má představu o tom, s kolika penězi disponuje jejich domácnost a uvádějí, že platí účty včas. Naopak jen 43 procent Čechů má zájem o vzdělání v oblasti financí. Jejich zájem zpravidla končí s koncem školní docházky, vyplývá z průzkumu.

Finanční zodpovědnost podle výsledků průzkumu roste s věkem. Nejvyšší gramotnost je mezi vzdělanými lidmi s vysokým příjmem. Zároveň také platí, že lidé s nejnižším vzděláním mají nejmenší zájem o finance. „Ti, co financím rozumí nejméně, mají zároveň nejmenší zájem se v této oblasti vzdělat. Nejnižší zájem o další vzdělávání je mezi lidmi se základním vzděláním a lidmi bez maturity,“ uvádí průzkum.

„Z kombinace výsledků finanční zodpovědnosti a zájmu o oblast financí vyplynulo, že pokud lidé mají dostatek informací, jsou schopni se chovat finančně velmi zodpovědně. Informace však příliš nevyhledávají a zájem o finanční vzdělání mezi Čechy končí zároveň s koncem školní docházky,“ uvedla ředitelka společnosti Millward Brown ČR Petra Průšová. Millward Brown průzkumu pro Českou spořitelnu realizovala.

Pokud se lidé financím věnují, využívají podle průzkumu jako zdroj informací zejména své blízké či známé. Pracovníci a letáky bank jsou na druhém a třetím místě. Z médií dominují denní tisk a internet. Největší mezery ve vzdělání lidé pociťují v oblasti investování, hypoték, půjček a úvěrů.

Z průzkumu České spořitelny mezi 1002 respondenty dále vyplývá, že 40 procent respondentů nepokryje ze svých peněžních rezerv ani období tří měsíců. Naopak finanční rezervu na více půl roku má třetina respondentů.