První stín nad českými bankami - Moody´s zhoršila výhled ratingu ČSOB

ČSOB

ČSOB

Mezinárodní ratingová agentura Moody´s změnila výhled ratingu tuzemské ČSOB ze stabilního na negativní. Tento krok podle Moody´s navazuje na snížení ratingu belgické bankovní a pojišťovací skupiny KBC – matky ČSOB.

Moody´s snížení ratingu KBC vysvětlila hlavně zvýšenou nejistotou ohledně schopnosti skupiny splatit včas státní pomoc, kterou dostala za finanční krize. Vliv to podle agentury může mít i na dceřinou ČSOB – zmiňuje konkrétně oslabené schopnosti KBC v případě potřeby podpořit v budoucnu ČSOB. Proto Moody´s přikročila ke zhoršení výhledu ratingu tuzemské banky.

„Existuje zvýšená nejistota týkající se schopnosti KBC Group splácet do konce roku 2013 celou částku cenných papírů základního kapitálu upsaného belgické federální a vlámské regionální vládě,“ uvedla agentura.

Moody's snížila ratingové známky KBC mimo jiné i kvůli zrušení burzovního prodeje akcií dceřiné ČSOB. Rating dlouhodobých nadřízených dluhů a ratingy vkladů u KBC klesly o jeden stupeň na A1. Je to pět stupňů pod nejvyšší známkou Aaa.

Moody's se obává, zda bude moci skupina splatit včas státní pomoc a zároveň si udržet kapitálovou přiměřenost na osmi procentech. Tato nejistota vznikla v důsledku změn a odkladů v plánu KBC na prodej aktiv.

Rozhodnutí Moody's není žádné překvapení a odpovídá očekáváním, jejich rating je nyní na úrovni známek agentur Fitch a S&P,“ uvedlo ke kroku Moody's tiskové oddělení KBC.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.