Půjčka při potížích s exekucemi není dobrý nápad. Jak se už nezadlužovat?

Zdroj: Pixabay.com

S více než 700 tisíci českých občanů v exekuci není divu, že se mnozí lichváři snaží nepříznivou situace využít a nabízejí půjčky, které osobám v dluzích mohou výrazně přitížit. Jak exekuci zvládnout i bez dalšího zadlužování?

Banky ani seriózní nebankovní společnosti osobám v exekuci samozřejmě úvěr neposkytnou. Ze zákona ani nemohou, protože každá úvěrová společnost má povinnost kontrolovat bonitu žadatele a nepůjčovat rizikovým klientům. A exekuce je velkou přítěží pro bonitu klienta.

To však neznamená, že by lidé v exekuci neměli šanci rychlou půjčku získat. Rychlou půjčku ještě dnes poskytují některé nebankovní společnosti nebo soukromé osoby, které se neostýchají půjčit dnes bez doložení příjmu ani osobám v exekuci.

Období exekučního řízení je náročné jak po finanční, tak po emoční stránce, proto dlužníci často vyhledávají „mám exekuci a potřebuji půjčku“. Jak se tedy obejít i bez půjček?

Začít řešit dluhy včas

Zavírat před dlouhodobě se hromadícími dluhy oči je to nejhorší, co může dlužník udělat. Je potřeba vybírat svou poštovní schránku a neignorovat soudní výzvy k uhrazení dluhů. Nejlepší je samozřejmě začít dluhy řešit ještě před tím, než člověku přerostou přes hlavu. Pokud se například dlužník opozdí ve splátce, měl by co nejdříve kontaktovat věřitele a snažit se situaci nějak vyřešit, a to například odkladem splátek.

Určitě se nevyplatí řešit dluhy novými půjčkami, obzvlášť těmi rizikovými jako jsou půjčky bez doložení příjmu a registru na ruku nebo dlouhodobé půjčky bez registru. Někdy se řešení půjček dalšími půjčkami říká vytloukat klín klínem. To nefunguje a půjčky bez doložení příjmu ani dlouhodobé půjčky bez registru nejsou řešením, jedná se spíše o cestu k dalším finančním problémům.

Spolupracovat a exekutorům se nevyhýbat Poté, co se dlužník dozví, že na něj byla uvalena exekuce, měl by se této skutečnosti postavit čelem a navštívit exekutorský úřad co nejdříve. Vždy pomáhá, když věřitelé i soudy vidí ochotu člověka nepříznivou situaci řešit a neskrývat se před zákonem. Na exekutorském úřadě lze rovnou uhradit část dluhu a možná ještě nemusí ani dojít k zabavení majetku.

Spolupráce je pro hladké vyřešení exekuce klíčová, může pomoci snížit i dodatečné náklady, které by mohl exekutor vynaložit na uhánění dlužníka.

Říct si o pomoc a přistoupit k oddlužení Ve chvíli, kdy už se nedá exekuci vyhnout, je potřeba nepanikařit a raději racionálně uvažovat o tom, co jde udělat proto, aby řízení dopadlo pro dlužníka co nejlépe. Dlužníci mohou využít pomoci, kterou nabízejí mnohé neziskové organizace zabývající se dluhovým poradenstvím. V takových organizacích, jako je například Člověk v tísni, dlužníkům bezplatně pomohou vyřešit problémy s exekucí.

Poradci v Člověku v tísni například mohou pomoci sloučit exekuce, pokud je jich na jednu osobu uvaleno více, čímž se sníží finanční zátěž dlužníka, který se tak může obejít i bez dalšího zadlužování. Dluhoví poradci také poradí s procesem oddlužení, tedy insolvencí, která je cestou ven z dluhů.