Půjčky Česka zdražily o třetinu. Dluhové náklady rostou napříč Evropou

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Novak Tomas/Euro

Česku prudce zdražuje dluhové financování. Jen od počátku června se úrok požadovaný investory za desetiletou půjčku domácí vládě zvýšil o více jak třetinu. Namísto 0,8 procenta ročního úroku by tak země musela z nově vydaných dluhopisů platit věřitelům úrok 1,1 procenta, což je nejvíce od října loňského roku. Česko tak následuje trend strmého růstu dluhových nákladů napříč Evropou.

„Jde o reakci na celoevropský pohyb výnosů nahoru vyvolaný nejprve vyšší předběžnou inflací v eurozóně (šlo hlavně o vyšší jádrovou inflaci) a následně podpořený včerejší tiskovou konferencí po zasedání Evropské centrální banky. Trh jednak přehodnotil výhled evropské ekonomiky, hlavně inflace, a jednak jsou krátkodobě ve hře technické faktory,“ uvedl Luboš Mokráš z České spořitelny.

Úroky rostou Německu i Francii

Ještě vyšší růst zažilo Německo. Zatímco na počátku měsíce by investorům za desetiletý úvěr postačil roční úrok 0,45 procenta, nyní už požadují 0,9 procenta, tedy dvojnásobek. Obdobný růst zažívají i další velké evropské ekonomiky. Například Francie by dnes vydala dluhopisy s desetiletou splatností s úrokem 1,2 procenta, tedy o polovinu více než koncem května.

„Období bezprecedentního poklesu úrokových sazeb je za námi. Podstatný je i samotný fakt počátku obav z budoucího poklesu cen dluhopisů (růstu dluhopisových výnosů). Růst výnosů, který by v dřívějších letech nebyl nikterak hrozivý, může nyní v situaci jejich extrémně úrovní vést k výrazným ztrátám a dalším výprodejům,“ řekl Michal Brožka z Raiffeisenbank.