Putin povolil prodej ruské dcery J&T Banky domácímu zájemci

Zdroj: J&T Banka

Ruský prezident Vladimir Putin schválil dohodu o koupi ruské dceřiné společnosti české J&T Banky. Aktiva banky získal holding Bjurokrat, jehož majitelem je ruská banka Realist, informoval list Kommersant.

Informaci potvrdila i banka Realist, která oznámila, že získala dceřinou společnost J&T Banky, která se specializuje na obsluhu firemních klientů a operace na trhu s cennými papíry.

Skupina J&T vstoupila na ruský trh v roce 2007, provozovala tamní J&T Banku a dříve rovněž platební společnost PGJT. K opuštění ruského trhu se skupina rozhodla po loňské ruské invazi na Ukrajinu. Česká J&T Banka také na jaře loňského roku „kvůli mezinárodní situaci“ dočasně pozastavila platební transakce s ruským rublem. Ruská aktiva se snaží již více než rok prodat.

Podle Kommersantu jde teprve o druhou transakci na ruském bankovním trhu mezi zahraničním prodávajícím a ruským kupujícím, kterou Putin schválil. Nařízení, že všechny transakce nerezidentů prodávajících podíly v ruských bankách a dalších finančních organizacích musí schválit hlava státu, platí od loňského srpna. Loni v listopadu získala v rámci odchodu automobilové aliance Renault-Nissan z ruského trhu automobilka AvtoVaz banku RN-Bank.

Zisk skupiny J&T Finance Group loni klesl na 162,6 milionu eur z předloňských rekordních 187,7 milionu eur. Přičinou byly především ztráty na ruském trhu.