Rada ČNB podle odhadů ve čtvrtek zvýší úrokové sazby

Česká národní banka zpřísňuje podmínky pro hypotéky

Česká národní banka zpřísňuje podmínky pro hypotéky Zdroj: Profimedia.cz

Bankovní rada České národní banky zřejmě ve čtvrtek 2. května zvýší úrokové sazby. Vyplývá to z odhadů analytiků. Podle nich rada zvýší základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na dvě procenta. Důvodem je vývoj inflace a kurzu koruny. Proti růstu naopak hovoří nejistoty ohledně ekonomického vývoje v zahraničí.

"Zatímco se ale argumenty proti zvyšování sazeb opakují již na několikátém zasedání, aniž by nabývaly na významu, argumenty ve prospěch vyšších sazeb jsou dnes zřetelně silnější než byly začátkem roku," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Možnost zvýšení sazeb naznačily v posledních dnech i někteří členové bankovní rady. Například guvernér Jiří Rusnok uvedl, že bankovní rada stojí na tenké hraně mezi jedním mírným zvýšením sazeb o čtvrt procentního bodu nebo jejich zachováním. Viceguvernér Marek Mora uvedl, že je připraven podpořit růst úrokových sazeb, pokud pro to bude hovořit nová prognóza.

Člen rady Tomáš Holub pak uvedl, že díky odkladu brexitu se otevírá prostor pro zvýšení sazeb v první polovině letošního roku. Tradičně se ve směru růstu sazeb vyjádřil i člen rady Vojtěch Benda, a velmi pravděpodobně jej podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera podpoří i Aleš Michl. Ten i Benda hlasovali pro růst sazeb již na předchozích zasedáních rady.

Čtvrtečního zasedání se zúčastní všech sedm centrálních bankéřů. ČNB zároveň ve čtvrtek představí novou makroekonomickou prognózu.
"Vzhledem k nedávným mediálním vyjádřením členů bankovní rady ČNB se domnívám, že ČNB své sazby příští týden přece jen zvýší. Navzdory přetrvávajícím rizikům spojeným s vývojem v zahraničí vnímá bankovní rada i sílící inflační tlaky a zdá se tak, že řada členů bankovní rady je ochotna zvýšení sazeb podpořit," uvedl. 

I podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka centrální bankéři dají větší váhu domácím faktorům nad obavami z nejistého politicko-ekonomického vývoje v zahraničí. "Stěžejní roli pro rozhodování bankovní rady bude mít nová makroekonomická prognóza. Očekávám, že nová prognóza přinese mírnou úpravu spotřebitelské inflace směrem nahoru, a naopak mírně slabší růst domácí ekonomiky v letošním roce ve srovnání s únorovou prognózou," uvedl.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek uvedl, že díky odkladu brexitu má ČNB větší prostor pro zvýšení sazeb. "Nicméně je potřeba brát do úvahy, že ekonomika je tanker, který po změně kurzu zatočí až se značným zpožděním. A zdá se, že česká ekonomika již vyrazila do chladnějších vod i bez dalšího zásahu ČNB," uvedl.