Raiffeisen spouští fond pro otrlé, investice pohlídá rakouská matka

Pobočka Raiffeisen Bank

Pobočka Raiffeisen Bank Zdroj: Tomas Novak/Euro

Těm otrlejším z domácích drobných investorů je určen nový investiční fond banky Raiffeisen zaměřený na dluhopisy evropských podniků a vlád se slabším renomé. Fond takzvaných vysokovýnosových bondů spojených s vyšším investičním rizikem bude v Česku fungovat pod správou vídeňských finančníků, většina investorských peněz totiž zamíří do mateřského fondu rakouské finanční skupiny, a bude tak kopírovat jeho výkonnost.

„Minimálně 85 procent prostředků investuje český fond do mateřského fondu Raiffeisen Europa High Yield obhospodařovaného sesterskou Raiffeisen Capital Management v Rakousku. Zbývající část majetku využijeme na měnové zajištění v souvislosti s očekávaným posílením koruny po ukončení devizových intervencí,“ uvádí investiční ředitel Raiffeisenbank Michal Ondruška.

Rakouský fond rizikových dluhopisů spravuje majetek v objemu kolem 560 milionů eur, prim hrají podle hodnoticí škály agentury S&P bondy hodnocené známkou BB a B. „Fond ale může nakupovat i podnikové a státní dluhopisy s nižším ratingem, stejně tak i papíry bez kreditního hodnocení,“ dodává Ondruška. V portfoliu se tak mohou objevit třeba i bondy řecké vlády.

„V období nízkých úrokových sazeb a příznivých ekonomických vyhlídek je volba těchto bondů logickým krokem. Jestliže ale dojde ke zpomalení růstu světové ekonomiky, ceny dluhopisů s nižším ratingem propadnou,“ upozorňuje ekonom Moody’s Analytics Tomáš Holinka. Obdobně zaměřený fond spravuje na domácím trhu Česká spořitelna, skrze přímé investice do evropských korporátních bondů zhodnotili manažeři peníze investorů od počátku roku o necelá dvě procenta.

Raiffeisenbank loví studenty, nabízí 555 Kč k dobru a další výhody