Raiffeisenbank loni poklesl zisk o 11 procent

Raiffeisen

Raiffeisen Zdroj: ctk

Tuzemská Raiffeisenbank v loňském roce vydělala 1,973 miliardy korun, v meziročním srovnání tedy o 11 procent méně. Bance loni rostly provozní náklady o 2,3 procenta, zatímco objem úvěrů klientům klesl o 5,3 procenta.

Za poklesem zisku banky stojí fakt, že se v loňském roce sešlo několik negativních trendů, které ovlivnily celý sektor. „Byla to celý rok pokračující ekonomická recese, nižší marže a v pořád ještě slabá poptávka, způsobená částečně ekonomickou recesí a částečně špatným ekonomickým očekáváním klientů,“ vysvětluje důvody propadu v rozhovoru pro deník E15 ředitel Raiffeisenbank Mario Drosc.

Bance tak nezájmem klientů klesly čisté úrokové výnosy o 6,5 procenta na 6,36 miliardy korun. Objem úvěrů poklesl o více než procent, zatímco objem vkladů stagnoval. Poměr úvěrů ke vkladům nadále převyšuje 100 procent, to znamená, že banka má rozpůjčováno více peněz než kolik si u ní klienty uložili.

Bilanční suma banky se propadla a 2,6 procenta a dostala se pod 200 miliard korun na 197,6 miliardy korun. Vlastní kapitál banky se meziročně zvýšil o 12,3 procenta na 18,2 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost banky ke konci roku dosáhla 13,65 procenta, zatímco o rok dříve to bylo 12,04 procenta.

Ostatní banky zažily rekordní roky

V letošním roce se banka chce zaměřit především na rozvoj své investiční společnosti, která by měla začít fungovat na začátku druhého letošního pololetí. „Žádost o licenci je nyní na národní bance a očekávám, že v průběhu druhého kvartálu dojde ke schválení všech potřebných legislativních záležitostí. Někdy na přelomu druhého a třetího kvartálu by pak mohlo dojít k započetí činnosti investiční společnosti,“ uvedl pro deník E15 Drosc.

Tři největší tuzemské banky (ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka) zažily loni rekordní rok a dohromady vydělaly 46,13 miliardy korun a opět tak udělaly radost svým akcionářům. Třeba Česká spořitelna opět vydělala více než celá mateřská skupina Erste, která se nadále topí v problémech v Maďarsku a Rumunsku.