Raiffeisenbank vydává bondy kvůli levným penězům z ECB

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank Zdroj: profimedia.cz

Česká Raiffeisenbank se rozhodla využít levných peněz od Evropské centrální banky (ECB). Jako první tuzemská banka vydává takzvané hypoteční zástavní listy, což jsou v zásadě dluhopisy kryté hypotečními úvěry, na zahraničním trhu a v eurech. Emisi v hodnotě půlmiliardy eur (12,6 miliardy korun) česká Raiffeisenbank upíše na lucemburské burze.

Investory, kteří hypoteční zástavní listy koupí, ale zatím neshání. „Likvidity máme přebytek, nepotřebujeme proto celou emisi nutně vyprodat. Chceme ale ještě více úvěrovat a posílit svou pozici v hypotékách, proto přicházíme s touto novou emisí,“ řekl deníku E15 šéf investičního bankovnictví Raiffeisenbank Jan Pudil.

Krok Raiffeisenbank je na českém trhu unikátní. Zástupci tuzemských bank si často stěžují, že banky z eurozóny mají oproti českým kvůli ECB konkurenční výhodu. Evropská centrální banka totiž půjčuje peníze bankám velmi levně, pouze za reposazbu, která je nyní 0,75 procenta.

Lucemburská emise hypotečních zástavních listů je podle Pudila pro Raiffeisenbank zkušební. Je možné, že banka v budoucnu dluhopisy prodá nebo uvede další tranši. „Víme, že o takovéto cenné papíry je zájem. Česko má na trhu velkou kredibilitu, v eurech se přitom vyskytují v zásadě jen státní dluhopisy. Hypoteční zástavní listy jsou přitom srovnatelně bezpečné,“ uvedl Pudil.

Korunové hypoteční zástavní listy hojně vydává většina tuzemských bank. Kupují si je navzájem, protože kvůli velmi nízkým úrokovým sazbám na trhu a přebytku likvidity v Česku banky nemají moc kam investovat. Podle údajů České národní banky měly tuzemské banky k 30. červnu v evidenci hypoteční zástavní listy za 203 miliard korun.

Raiffeisenbank připravila dluhopisový program v celkovém možném objemu až pět miliard eur, nová emise jej tedy zatím čerpá jen z desetiny. Hypoteční zástavní listy se splatností pěti let vydává banka podle anglického práva. „Po vypuknutí finanční krize se hypoteční dluhopisy staly na světových kapitálových trzích jedním z nejvýznamnějších zdrojů bankovního financování. Díky dvojímu jištění, které tyto dluhopisy nabízejí, jsou tyto cenné papíry vyhledávány širokou skupinou institucionálních a retailových investorů,“ uvedl Pudil. Peníze získané z hypotečních zástavních listů používají banky především na podporu svých hypotečních produktů.

Hypoteční zástavní listy obecně patří mezi nejméně rizikové cenné papíry, kryty jsou pohledávkami z hypotečních úvěrů. Raiffeisenbank připravila mezinárodní dluhopisový program ve spolupráci s advokátní kanceláří White & Case. Dealery jsou mateřská Raiffeisen Bank International, Barclays Bank a BNP Paribas, které zastupovala právní kancelář Allen and Overy.
Tuzemské banky podle srpnové novelizace zákona o dluhopisech mohou tyto cenné papíry vydávat i na zahraničních trzích.