Raiffeisenbank získala licenci k provozování penzijní společnosti

Raiffeisenbank (Profimedia.cz)

Raiffeisenbank (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Raiffeisen penzijní společnost získala od České národní banky povolení k činnosti penzijní společnosti a k provozování důchodového a penzijního spoření v rámci penzijní reformy.

Licenci umožňující účast ve druhém pilíři důchodové reformy již dostaly PF České spořitelny, ČSOB PF Stabilita, PF České pojišťovny, PF Komerční banky, ING PF, Aegon PF, Generali a Allianz. Raiffeisenbank je mezi nimi jediná, která zatím neposkytovala penzijní připojištění. Licenci pro provoz penzijní společnosti získala ještě společnost Conseq, její fondy ale budou ale působit jen v rámci třetího pilíře.

„Máme nainstalovaný IT systém, proškolené zaměstnance v pobočkové síti, jednáme s externími partnery o prodeji našich produktů a posílili jsme tým o kolegy se zkušenostmi z domácích i zahraničních penzijních fondů. Jsme tedy připraveni podílet se od počátku příštího roku na rozjezdu druhého i nového třetího pilíře důchodového systému,“ uvedl náměstek generálního ředitele Raiffeisenbank Mario Drosc.

Raiffeisen penzijní společnost jako dceřiná společnost Raiffeisenbank bude na trhu vystupovat pod samostatnou značkou a bude při distribuci penzijních produktů úzce spolupracovat s Raiffeisenbank a dalšími firmami ve skupině Raiffeisen v ČR. Majoritním akcionářem banky je rakouská RBI.

Nové fondy na rozdíl od těch současných už nebudou ručit za to, že případný prodělek nesníží úspory klienta, nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Nabídnou ale také odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.

Zatím však není jasné, jestli stát druhý pilíř vůbec spustí. Prezident Václav Klaus totiž nedávno vrátil Sněmovně návrh zákona, který je součástí doprovodné legislativy spojené s touto částí důchodové reformy. Není zřejmé, jestli dá vládní koalice ve Sněmovně dohromady dost hlasů na to, aby prezidentské veto přehlasovala. Hlavním důvodem změny fungování penzijních fondů je požadavek na účetní oddělení majetku účastníků penzijního připojištění od majetku akcionářů fondů.