Řeckým bankám bude na rekapitalizaci stačit méně, než věřitelé čekali

Muž v Aténách vybírá peníze z bankomatu
Eurobank ATM vedle téhož
zařízení společnosti Alpha
Bank.

Muž v Aténách vybírá peníze z bankomatu Eurobank ATM vedle téhož zařízení společnosti Alpha Bank. Zdroj: ctk

Čtyři hlavní řecké banky budou na svou rekapitalizaci potřebovat méně než 20 miliard eur (541,6 miliardy korun). S odvoláním na bankéře obeznámené se situací to uvádí agentura Reuters. Záchranný program pro Řecko předpokládá, že na rekapitalizaci bank je potřeba 25 miliard eur.

Hlavní řecké banky, což je National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank a Eurobank, teď procházejí zátěžovými testy Evropské centrální banky (ECB). Ty mají určit, kolik kapitálu budou banky potřebovat. Finanční domy jsou vyčerpané masovými výběry vkladů ze začátku tohoto roku a zatíženy množstvím ztrátových úvěrů.

„Chybějící kapitál u čtyř systémově důležitých bank bude nižší než 20 miliard eur,“ řekl jeden z bankéřů, který si nepřál být jmenován. ECB se ke zprávě odmítla vyjádřit. Podle zdrojů se očekává, že ECB zveřejní výsledky hodnocení stavu řeckých bank 31. října.

Řecké banky potřebují nový kapitál, aby byly schopny lépe odolat problémům se špatnými úvěry. Hodnota špatných úvěrů v řeckém finančním systému již překonala 100 miliard eur, což je zhruba 45 procent hodnoty všech bankovních půjček v zemi.