Rekordní rok. Zisk bank a pojišťoven přesáhl 82 miliard

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Česká spořitelna
Česká spořitelna
..
Libor Löfler, Abert Le Dirac´h, Vladimír Jeřábek
6
Fotogalerie

Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2018 stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o devět procent na 82,1 miliardy korun. To je nejvíce v historii. Vyplývá to z předběžných dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma sektoru ke konci roku přesáhla 7,28 bilionu korun, což je proti konci roku 2017 nárůst o 280 miliard korun.

Zisk z finanční a provozní činnosti bank stoupl loni meziročně o 11 miliard na 190,2 miliardy korun. Úrokové výnosy se jim zvýšily o 32,5 miliardy na 179,2 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí vzrostly o 1,5 miliardy na 46,1 miliardy korun.  

"Na výsledcích se podepsala solidní poptávka po úvěrech. Tu táhl nahoru zejména rekordní zájem o hypotéky, jejichž objem kulminoval těsně před říjnovým zavedením opatření centrální banky," řekl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Vyšší sazby se podle něj promítly do atraktivnějšího úročení úložek tuzemských finančních domů u České národní banky. Roli sehrálo také rozpouštění opravných položek, které se promítlo do nižších nákladů rizika, dodal.  

Příjmy domácností a firem rostou, takže mají dostatek peněz na splácení závazků, doplnil analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Míra nesplácení půjček se drží na velmi nízké úrovni. Bankám podle něj zároveň pomáhá nárůst úrokových sazeb na trhu. Na jejich dobré situaci vydělají také klienti, jelikož banky mají dostatek peněz na investice do rozvoje služeb.  

Z největších bank České spořitelně loni vzrostl čistý zisk meziročně o 5,1 procenta na 15,4 miliardy korun. Výsledek ovlivnily hlavně výrazně rostoucí úrokové výnosy a stabilní náklady. Čistý zisk skupiny ČSOB loni klesl o desetinu na 15,8 miliardy korun. Bylo to dáno srovnáním s rokem 2017, kdy zisk zlepšily mimořádné výnosy, a také nárůstem investic.  

Komerční bance loni klesl čistý zisk o 0,6 procenta na 14,8 miliardy korun. Bez započtení jednorázových položek, kam patří loňské vytvoření restrukturalizační rezervy a prodej budovy centrály v roce 2017, se ale zisk meziročně zvýšil o 5,8 procenta. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala loni čistý zisk 39,1 miliardy korun, což je meziroční růst o 24 procent.