Řekové za jediný den vytáhli z bankomatů přes půl miliardy eur

Řekové hromadně vybírají peníze z bankomatů

Řekové hromadně vybírají peníze z bankomatů Zdroj: ctk/AP

Řekové hromadně vybírají peníze z bankomatů
Řekové ve frontě na bankomat
Řekové ve frontě na bankomat
3
Fotogalerie
Řecká vláda pokračuje v úzké spolupráci s Evropskou centrální bankou a řeckou centrální bankou, aby zajistila stabilitu domácích peněžních domů, uvedl vicepremiér Jannis Dragasakis po setkání s šéfem ECB Mariem Draghim. Po prohlášení premiéra Alexise Tsiprase, že vláda uspořádá referendum o záchranném programu, začali Řekové masivně vybírat peníze z bankomatů, protože se obávají, že země opustí eurozónu.

Bankéři oslovení agenturou Reuters odhadují, že lidé během soboty odčerpali z bank 500 až 600 milionů eur (13,6 až 16,4 miliardy korun).

Evropská centrální banka oznámila, že podrobně sleduje vývoj situace kolem Řecka a Rada guvernérů se sejde v patřičné době. Podle informovaných zdrojů má zasedat v neděli a bude jednat o tom, zda prodlouží řeckým bankám program nouzového financování (ELA). Nouzové financování je pro řecké banky jedinou náhradou za odliv vkladů. Strop úvěrů pro řecké banky nyní činí zhruba 89 miliard eur.

U bankomatů se v sobotu tvořily dlouhé fronty:

Zhruba 35 procent bankomatů, tedy 2000 z 5500 bankomatů, se v sobotu v určitou chvíli ocitlo bez hotovosti a musely být doplněny. Finanční ústavy podle bankéřů spolupracují s centrální bankou, aby zajistily dostatek hotovosti.

Vytažená hotovost byla sice nižší, než v uplynulých dnech, kdy z bank mizela víc než jedna miliarda eur denně, bankéři však upozorňují, že je to kvůli tomu, že pro hotovost lze o víkendu chodit právě jen do bankomatů, jejichž průměrný denní limit pro výběr je 600 až 700 eur. Výběr hotovosti byl však určitě mnohem vyšší, než je v sobotu obvyklé.

Zpráva o masivních výběrech z bankomatů vyvolala také spekulace, zda se v pondělí vůbec otevřou řecké banky a zda vláda nezavede denní limity pro výběry peněz z bank. Řecká vláda však tvrdí, že banky se otevřou jako vždy a nepřipravuje se zavést kontrolu kapitálu, aby zabránila kolapsu domácích bank.