Ruská banka VTB musí kvůli sankcím posílit kapitál, po státu žádá miliardy

Pobočka ruské banky VTB

Pobočka ruské banky VTB Zdroj: Peruanec, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Druhá největší ruská banka VTB Bank požaduje od státu finanční podporu až 200 miliard rublů (104,4 miliardy korun) na posílení kapitálu. VTB Bank se letos v létě stala terčem západních sankcí za roli Ruska v ukrajinské krizi. Kvůli restrikcím má podobně jako jiné ruské státní banky omezený přístup k zahraničnímu kapitálu.

S odvoláním na vládní zdroj a zdroj v bance to dnes napsal ruský list Vedomosti. VTB podle nich požaduje dodatečný kapitál v objemu téměř 200 miliard rublů. Až 70 miliard chce získat už do konce roku. Podle bankovního zdroje agentury Reuters jednání o dodatečném kapitálu probíhají. Rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Ruské ministerstvo financí nakoupilo v září prioritní akcie VTB za 214 miliard rublů, tedy cenné papíry, s nimiž jsou spojena přednostní práva týkající se dividendy. Podle některých názorů jde o pokus, jak podepřít ukazatele banky týkající se výše kapitálu.

Zisk VTB Bank kvůli zpomalování ruské ekonomiky a geopolitickému napětí v pololetí klesl o 82 procent. Ukazatel kapitálové přiměřenosti, který vyjadřuje, jak je banka schopna absorbovat případné ztráty, činil u VTB na začátku října podle ruských účetních standardů 10,57 procenta. Jen těsně se tak drží nad hladinou deseti procent, kterou regulátoři stanovili jako minimální.