Ruská bankovní dvojka se na horší časy chystá slučováním

Šéf. Andrej Kostin se chystá sešikovat všechny čtyři subjekty VTB

Šéf. Andrej Kostin se chystá sešikovat všechny čtyři subjekty VTB Zdroj: profimedia.cz

V období zpomalující ekonomiky chystá ruská bankovní dvojka VTB radikální řešení. Podle zdrojů deníku Kommersant je strategií banky do roku 2017 slučování čtyř dosud samostatných subjektů.

Do skupiny VTB patří mateřská banka VTB, banka pro střední byznys VTB 24, univerzální Banka Moskvy a Leto Bank pro malé firmy. „Spojení všech struktur do jedné skupiny najednou je dost problematické, raději se začne po etapách,“ říká zdroj Kommersantu. Prvním krokem prý bude spojení Banky Moskva a VTB 24.

„V současné době neočekáváme přílišný růst příjmů. Naším hlavním cílem je především zvýšení efektivity byznysu a krácení nákladů,“ řekl šéf VTB Andrej Kostin na nedávném davoském fóru. Snížení výdajů přinese už samo spojení bank pod jednu značku.

Fúze Banky Moskva a VTB 24 je prvním bodem strategie díky prolínající se síti poboček. VTB 24 jich má 1043, banka Moskva 304. Ostatní banky skupiny tak širokou síť nemají. Zároveň se protínají i v cílových skupinách, obsluhují střední a malý byznys. Který z bankovních domů se stane platformou fúze, prozatím zdroje neupřesňují. „Projekt strategie se nyní připravuje a diskutuje,“ uvádí v tiskovém prohlášení VTB.

Banka Moskvy byla mateřskou VTB založená s vládní účastí. Centrální banka přispěla půjčkou 295 miliard rublů a bude také schvalovat konečný plán rozvoje. VTB. Čistý zisk skupiny za loňských devět měsíců činil 46 miliard rublů (asi 26 miliard korun).

Sázka na hypotéky
Banka VTB 24 počítá pro letošek s růstem hypotečního trhu. Rusko v poměru hypoték k HDP zaostává za evropskými zeměmi. V roce 2012 tento ukazatel činil 3,4 procenta, zatímco v Česku to bylo 20 procent, ve Španělsku pak 63 procent. Dle prognózy by se přitom měl do roku 2016 hypoteční trh zvýšit na zhruba dvojnásobek.