Rusko může mít hned dva vlastní platební systémy

Budova Sberbank v Novosibirsku

Budova Sberbank v Novosibirsku Zdroj: CC BY 3.0: Obakeneko - Wikimedia Commons

Rusko se chce vyhnout dalším potížím s karetními asociacemi Visa a MasterCard a vyvíjí vlastní platební systém, který jim bude konkurovat. Systém ale nebude založený na síti PRO100, kterou již vyvíjí největší ruská banka Sberbank. Ta se ho ale nehodlá vzdát a v zemi tak mohou vzniknout hned dva nové systémy pro bezhotovostní platby.

Vývoj nového platebního systému v pondělí oficiálně oznámila Ruská národní banka. Dodala, že jako základ nevyužije žádné současné sítě. Nový systém začne fungovat příští rok a první platební karty vydá za rok a půl.

„Rozhodnutí je konečné: technologické základy budou naše vlastní, vezmeme ovšem v úvahu technologický vývoj v Rusku i zahraničí,“ řekl agentuře Itar-Tass místopředseda výboru pro finanční trhy Státní dumy Anatolij Aksakov.

Putin: Zahraniční asociace ztratí část trhu

Úmysl vybudovat ruský platební systém oznámil už v březnu ruský prezident Vladimir Putin. Reagoval tak na blokování transakcí klientů některých ruských bank ze strany asociací Visa a MasterCard, což byla součást sankcí Západu za ruskou anexi Krymu. „Je opravdu velice špatné, že se jisté firmy rozhodly pro restrikce. Myslím, že to prostě povede k tomu, že ztratí jistou část trhu, a to velice výnosného trhu,“ prohlásil tehdy Putin.

Experti dosud předpokládali, že nový platební systém využije PRO100. To se ale nestalo a experti soudí, že za tím je obava z přílišného růstu vlivu Sberbank, která je už nyní lídrem bankovního trhu.

Sberbank hledá zahraničního partnera

Největší ruská banka ale odmítá rezignovat na další vývoj vlastního systému, který již pokročil mnohem dále než konkurenční síť centrální banky. „Sberbank využívá okamžiku a tlačí a to, aby jako lídr trhu zavedla vlastní systém,“ řekl německému deníku Welt dlouholetý bankovní manažer a finanční poradce se zaměřením na Rusko Johann Jonach.

Sberbank dosud vydala 800 tisíc platebních karet PRO100. Jejich většímu rozšíření brání mimo jiné to, že je zatím nelze používat v zahraničí. Banka proto nyní hledá partnera, který disponuje mezinárodní sítí. V odvětví se hovoří o tom, že by jej mohla nalézt v Číně.