Rusko zachraňuje další banku, Gazprombank dostala 40 miliard rublů

Centrála Gazpromu

Centrála Gazpromu Zdroj: Thawt Hawthje

Ruská vláda koupila prioritní akcie státní banky Gazprombank v hodnotě 39,95 miliardy rublů (15,8 miliardy korun). Nákup akcií je součástí snahy vlády podpořit domácí bankovní systém zasažený západními sankcemi uvalenými na Rusko v souvislosti s jeho rolí v ukrajinské krizi. Gazprombank je třetí největší bankou v Rusku.

Gazprombank uvedla, že vláda koupila akcie v úterý a použila k tomu peníze, které banka vrátila státu v rámci splacení dřívějších investic. „Konverze umožní bance posílit svoji kapitálovou strukturu a poskytne jí dostatečný prostor pro rozšíření své činnosti,“ uvádí se v prohlášení banky.

Na ruský bankovní sektor negativně doléhají západní sankce, které velkým bankám omezily přístup na mezinárodní finanční trhy, takže se jim prudce zvýšily náklady na vlastní financování. Situaci bank podkopává i směřování ekonomiky do recese a také prudký propad kurzu rublu.

Dolní komora ruského parlamentu přijala už minulý týden v pátek návrh zákona o státní podpoře bankovního sektoru. Významné banky, které budou ohroženy západními sankcemi proti Rusku a nynějšími otřesy na domácích finančních trzích, mohou podle zákona od státu dostat celkem až bilion rublů.

V úterý ruská vláda oznámila, že premiér Dmitrij Medveděv podepsal nařízení o navýšení kapitálu druhé největší banky v zemi VTB o 100 miliard rublů. Dalších 150 miliard rublů má VTB dostat příští rok.