Ruským bankám loni klesl souhrnný zisk o dvě třetiny

Rubl (ilustrační foto)

Rubl (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Aldric van Gaver via Flickr

Souhrnný zisk ruských bank loni klesl meziročně o 67 procent na 192 miliard rublů (60,2 miliardy korun). Oznámila to tamní centrální banka. Ruská ekonomika už delší dobu setrvává v recesi, jejímž důsledkem je zhoršení kvality úvěrů. Hospodaření bank nepříznivě ovlivnily i vysoké úrokové sazby centrální banky. Mnoho bank přitom loni bylo ztrátových. Světlou výjimkou byla největší ruská banka Sberbank.

Aktiva bank se při započtení kurzových výkyvů snížila během roku o 1,6 procenta. Naopak rezervy na ztrátové úvěry byly ke konci uplynulého roku o třetinu vyšší než na jeho začátku. Zrychlila se i konsolidace v bankovním sektoru, během roku přibylo akvizic a fúzí.

Dnešní předběžné údaje ruského statistického úřadu ukázaly, že ruská ekonomika loni klesla o 3,7 procenta. Zaznamenala tak nejvýraznější pokles od roku 2009, kdy světovou ekonomiku svírala globální finanční krize. Ruská ekonomika se potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy, hospodářskou situaci ale navíc komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.