S mKartou Svět na dovolenou i zpět

Zdroj: Canvas

Sezóna dovolených je v plném proudu, a tak spousta lidí, kteří se chystají užít si léto i v zahraničí, řeší stejnou otázku: Jak v cizině platit?

Máte strach používat v cizině platební kartu, protože si nejste jisti převodovým kurzem, ale čas strávený návštěvou směnárny byste radši využili jinak? S mKartou Svět od mBank můžete tyto obavy pustit z hlavy. Karta je totiž navržena tak, aby klient získal při každé platbě skvělý kurz. Nezáleží na tom, zda budete v zahraničí platit za ubytování v apartmánu pro celou rodinu, nákup v supermarketu, místní kulinářskou specialitu nebo půjčení auta, každá platba pro vás bude výhodná.

Ve spoustě zemí jsou navíc platby kartou v současnosti již rozšířené, a tak si vystačíte pouze s placením kartou či mobilem. Pokud byste ale přece jen potřebovali hotovost, například na koupi suvenýrů či dárků pro rodinu nebo přátele, můžete si ji z bankomatu vybrat přímo v místě, kde se nacházíte, a to opět výhodně. S mKartou Svět navíc máte výběry nad 1 500 Kč z jakéhokoliv bankomatu na světě zdarma.

mBank přišla jako první s možností blokace služby DCC, při které je klientovi nabídnuta platba v měně, která není pro danou oblast běžná. Tato služba v praxi vypadá tak, že pokud platíte například v Německu nebo tam vybíráte z bankomatu, můžou vám být místo platby či výběru v eurech nabídnuty české koruny. Kurz pro platbu či výběr v korunách ovšem určuje provozovatel terminálu nebo bankomatu a výsledná částka tak může být až o 10 % vyšší než ta, kterou byste zaplatili, kdybyste zvolili místní měnu. „Díky blokaci DCC bude ve chvíli, kdy klient v zahraničí při výběru hotovosti či platbě omylem vybere měnu CZK nebo ji – ať omylem, či záměrně – nastaví obsluha, transakce odmítnuta a klient se vyhne nepříznivému kurzu. Následně klient může transakci opakovat a vybrat si místní měnu, případně upozornit obsluhu na správnou volbu,“ vysvětluje Michal Staněk, produktový specialista platebních karet mBank. DCC si klienti mBank mohou zablokovat v mobilní aplikaci nebo internetovém bankovnictví.

Zahraniční bankomaty mohou také rozpoznat, že vložená karta byla vydána v jiné zemi. V tomto případě některé z nich účtují za výběr takzvaný „surcharge fee“, tedy poplatek za použití bankomatu. Ten neúčtuje banka, která kartu vydala, ale provozovatel bankomatu. V některých případech se jeho výše může vyšplhat i nad 200 Kč, což je opravdu hodně, zvláště pokud vybíráte opakovaně. V aplikaci mBank můžete opět jednoduše zablokovat výběry v bankomatech, které dodatečné poplatky účtují, a díky tomu budete moci využít nějaký jiný bankomat. Pokud byste potřebovali urgentně vybrat hotovost na místě, kde alternativa není k dispozici, můžete tuto možnost samozřejmě opět aktivovat.

Jak získáte mKartu Svět? Stačí pár kliknutí!

mKarta Svět se vám vyplatí v zahraničí i doma, a tak můžete mít jednu kartu na každý den. Pokud jste klientem mBank, stačí o ni požádat vyplněním formuláře v mobilní aplikaci nebo internetovém bankovnictví. Noví klienti získají mKartu Svět automaticky při zřízení účtu mKonto.

Více informací o mKartě Svět najdete zde.