Sankce fungují. Ruské bance VTB výrazně srazily zisk

Pobočka ruské banky VTB

Pobočka ruské banky VTB Zdroj: Peruanec, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Druhá největší ruská banka VTB v uplynulém roce prudce snížila čistý zisk na 800 milionů rublů (335,4 milionu korun) ze zhruba 100 miliard rublů (zhruba 41,8 miliardy korun) před rokem. Výsledek je však lepší než odhady analytiků, kteří předpokládali, že bankovní dům se za celý loňský rok propadl do ztráty. Za propadem stojí západní sankce uvalené na Rusko.

Do výsledků se promítly vyšší náklady na financování obchodních aktivit banky a nárůst rezerv pro krytí případných ztrát z úvěrů. Banka tyto rezervy loni zvýšila na 275,4 miliardy rublů.

Analytici oslovení agenturou Reuters předpokládali, že banka za loňský rok vykáže ztrátu 2,6 miliardy rublů. Podle propočtů Reuters však bankovní dům sklouzl do kvartální ztráty v samotném čtvrtém čtvrtletí. Byla by to pro něj první taková ztráta od roku 2009.

Západní sankce

Ruský bankovní systém zasáhly západní sankce uvalené loni na Rusko v souvislosti s jeho rolí v ukrajinské krizi. Velkým bankám tyto restrikce omezily přístup na mezinárodní finanční trhy, takže se jim prudce zvýšily náklady na vlastní financování. Situaci bank podkopalo i směřování ekonomiky do recese a rovněž loňský výrazný propad kurzu rublu.