Sberbank poskytne Slovenským elektrárnám gigantický úvěr

Pobočka Sberbank na pražském Andělu

Pobočka Sberbank na pražském Andělu Zdroj: Stepan Bruner, E15

Ruská bankovní skupina Sberbank poskytne největší slovenské energetické firmě - Slovenským elektrárnám - úvěr ve výši 870 milionů eur, což v korunách odpovídá astronomické částce zhruba 23,9 miliardy korun. Na úvěru se podílí ruský bankovní kolos Sberbank a rovněž tuzemská Sberbank CZ a Sberbank Slovensko, které ruská banka vlastní přes odnož Sberbank Europe. Půjde o termínovaný úvěr s dobou splatnosti 7,5 roku.

„Touto transakcí demonstrujeme naší expertízu v oblasti energetiky, která je dlouhodobě stabilní oblastí. Z pohledu finančního objemu jde o jeden z největších korporátních úvěrů v rámci Sberbank CZ,“ uvedl šéf Sberbank CZ Vladimír Šolc.

Slovenské elektrárne ovládá italský energetický kolos Enel, který vlastní 66 procent akcií. Zbylých 34 procent má slovenský Fond národného majetku. Výkon všech zdrojů společnosti je 5 739 megawatt. Firma vlastní 35 vodních, dvě jaderné a dvě sluneční elektrárny. Úvěr má jít právě na investice do elektráren kromě jaderných.

Korporátní klientela tak stále věří ruskému bankovnímu kolosu i po ukrajinské krizi. „Účastníme se největších transakcí v Evropě,“ uvedl na dotaz E15 k dopadům místopředseda představenstva Sberbank pro mezinárodní obchod Sergej Gorkov.

Například před dvěma měsíci skupina Sberbank oznámila, že půjčí chorvatskému výrobci a prodejci potravin Agrokoru 600 milionů eur (téměř 16,5 miliardy korun). Z toho 500 milionů půjde od ruské Sběrbank a zbylých sto milionů od Sberbank Europe.