Šéf Credit Suisse požádal kvůli špatným výsledkům o snížení odměny

Tidjane Thiam

Tidjane Thiam Zdroj: CC BY SA 2.0: World Economic Forum via Wikipedia

Generální ředitel švýcarské banky Credit Suisse Tidjane Thiam požádal představenstvo banky o výrazné snížení své odměny. Informoval o tom v neděli na svém webu list The Wall Street Journal. Druhá největší švýcarská banka Credit Suisse loni vykázala první celoroční ztrátu od roku 2008.

Požádal jsem představenstvo o výrazné snížení mého bonusu,“ uvedl podle listu Thiam. Bonus mu byl snížen nejvíce z celého nejvyššího managementu, citoval jej v neděli týdeník Sonntagszeitung. Hospodářské výsledky podniku loni zasáhly rozsáhlé odpisy nehmotného majetku, náklady na právní spory a ztráty spojené s ukončováním některých aktivit. Banka ve čtvrtek oznámila, že za uplynulý rok prodělala 2,94 miliardy franků (71,2 miliardy korun).

Thiam se generálním ředitelem Credit stal loni v červenci. Někdejší člen vlády v Pobřeží slonoviny usiluje v čele banky o zmenšení divize investičního bankovnictví. Místo toho se chce více soustředit na správu majetku v rozvíjejících se ekonomikách. Zaměřit se chce také na rychlejší snižování nákladů. Slíbil mimo jiné, že celkové množství peněz na odměny za uplynulý rok bude o 11 procent menší než před rokem.