Šéf Deutsche Bank utratí za akcie „své“ firmy statisíce eur

Christian Sewing

Christian Sewing Zdroj: profimedia

Slib šéfa Deutsche Bank Christiana Sewinga pravidelně přikupovat podíly v jím vedené firmě dostal přesnou podobu, informuje agentura Reuters.

Sewing začne od září ze své fixní mzdy vynakládat každý měsíc patnáct procent – zhruba 21250 eur (548 tisíc korun) na nákup akcií Deutsche Bank. Do konce roku 2022 by tak měl v případě svého setrvání ve funkci utratit za podíly v německé bance kolem 850 tisíc eur (22 milionů korun).

Takový přístup se vymyká zavedené praxi v německých firmách, kde vrcholní manažeři obvykle dostávají akcie firem v rámci výplaty bonusů, uvádí agentura Bloomberg. Sewing svůj záměr oznámil v červenci spolu s plánovanou restrukturalizací německého bankovního giganta. Manažer chtěl údajně dát najevo, že na zlepšení výsledků Deutsche Bank bude výrazně finančně zainteresován.

Aktuálně Sewing drží přes 73 tisíc akcií firmy. Jeho podíly mají hodnotu 485 tisíc eur (12,5 milionu korun). Během pondělí přidaly 1,1 procenta, v polovině srpna se však propadly až na rekordní minimum 5,78 eura.

Sewinga následuje i předseda dozorčí rady Deutsche Bank Paul Achleitner. Minulý měsíc nakoupil akcie podniku za téměř milion eur, upozorňuje Reuters.

Deutsche Bank se delší dobu potýká s problémy, restrukturalizace má podpořit hospodářské výsledky i hodnotu akcií podniku. Restrukturalizační plán počítá se zrušením až 18 tisíc pracovních míst a s mimořádnými náklady 7,4 miliardy eur.

Deutsche Bank před ohlášením restrukturalizačního plánu jednala o případném spojení s největším domácím konkurentem Commerzbank. Na konci dubna ale firmy uvedly, že rozhovory skončily bez uzavření dohody.