Šéfem EGAP má být ekonom Jan Procházka

Někteří členové expertní skupiny NERV. Zleva: Michal Mejstřík, Jan Procházka, Tomáš Sedláček

Někteří členové expertní skupiny NERV. Zleva: Michal Mejstřík, Jan Procházka, Tomáš Sedláček Zdroj: profimedia.cz

Kandidátem na ředitele Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) je ekonom Jan Procházka. Dnes ho navrhla dozorčí rada společnosti. Do čela České exportní banky (ČEB) dozorčí rada ČEB nominovala Jiřího Klumpara. Nominaci obou musí schválit Česká národní banka (ČNB), poté ji do 21 dnů potvrdí dozorčí rady.

Procházka ( na snímku uprostřed) dosud působí jako hlavní analytik a ředitel pražské pobočky makléřské společnosti Cyrrus a je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). Jiří Klumpar pracuje jako konzultant, předtím osm let působil v poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers.

Klumpar by v čele ČEB pokračoval v dosavadním trendu. „Z těch dosavadních strategií je tam hodně věcí, na kterých se dá stavět. Já osobně bych implementaci té strategie, která má vést k podpoře exportní strategie ČR, viděl na těsné spolupráci s EGAPem. Viděl bych ji na spolupráci, která povede k tomu, že budeme řešit otázky, které transformují exportní systém do nové podoby,“ uvedl Klumpera.

Svaz průmyslu a dopravy průběh výběrového řízení na obě funkce uvítal. „Je třeba říci, že je to po dlouhé době transparentní proces ve státní správě za účasti byznysu,“ uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák. Ke kandidátům na šéfy těchto pro exportéry klíčové instituce se totiž vyjadřovali i zástupci zaměstnavatelů. Pokud nominaci schválí Česká národní banka, tak by oba dva kandidáti mohli nastoupit do své funkce v první polovině prosince.

ČEB je bez generálního ředitele od 20. září, kdy rezignoval na funkci Tomáš Uvíra. Banku nyní dočasně vede náměstek generálního ředitele pro finance Miloslav Kubišta. Šéf EGAP Karel Pleva skončil ve funkci 19. září. Řízením EGAP byl dočasně pověřen Šimáček.