Skandinávské banky ohrnují nos nad zákazníky s hotovostí. Zachraňte peníze, vyzývá Norsko

Norská vláda chce zajistit, aby banky nepřestávaly poskytovat hotovost ani v době, kdy se Norsko zařadilo mezi země s nejmenším objemem plateb bankovkami a mincemi. 

Norská vláda chce zajistit, aby banky nepřestávaly poskytovat hotovost ani v době, kdy se Norsko zařadilo mezi země s nejmenším objemem plateb bankovkami a mincemi.  Zdroj: Profimedia

Norská vláda chce zajistit, aby banky nepřestávaly poskytovat hotovost ani v době, kdy se Norsko zařadilo mezi země s nejmenším objemem plateb bankovkami a mincemi. 

Ministerstvo financí řeklo úřadu pro dohled nad finančním trhem, aby vypracoval plán, který zajistí, že banky budou pokračovat v poskytování hotovostních služeb, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na prohlášení vlády.

Ministerstvo tak reaguje na výsledky průzkumu finančního regulátora, který zjistil, že banky tvrdí, že nemusejí nabízet hotovostní služby.

Bankovky a mince se v Norsku podle průzkumu norské centrální banky Norges Bank používají jen u tří až čtyř procent všech transakcí. To je nejnižší využití hotovosti na světě.

Také sousední Švédsko, které je další téměř bezhotovostní společností, začalo bít na poplach kvůli obavám, že úplné vymizení papírových peněz by mohlo představovat řadu rizik. Nezájem o hotovost také přiměl centrální banky obou zemí prozkoumat možnost vytvoření vlastních digitálních měn.

Podle ministerstva financí je potřeba vyjasnit, že jednotlivé banky mají povinnost umožnit zákazníkům vkládat a vybírat hotovost, protože se objevují signály, že banky odmítají nabízet hotovostní služby z důvodu, že jejich zákazníci takovou nabídku neočekávají, a specializují se na jiné oblasti podnikání.

Náměstkyně guvernéra centrální banky Ida Woldenová Bacheová dodává, že hotovost plní důležité funkce v platebním systému, a proto je potřeba přijmout opatření, která zajistí, že bude stále přístupná a dostupná. Ani v případě, že centrální banka zavede digitální měnu, není připravena zrušit nebo zastavit dodávky hotovosti.