Skupina Arca Capital koupila akcie Borussie Dortmund za zhruba 170 milionů

Záložník Borussie Dortmund, německý reprezentant Mario Götze

Záložník Borussie Dortmund, německý reprezentant Mario Götze Zdroj: Profimedia.cz

Pavol Krúpa
Pavol Krúpa
Pavol Krúpa, slovenský miliardář, zakladatel a většinový vlastník společnosti Arca Capital
Pavol Krúpa
Borussia Dortmund
6
Fotogalerie

Další investiční skupina se vrhla do světa fotbalu. Slovenská Arca Capital koupila 1,16 milionu akcií německého fotbalového velkoklubu Borussia Dortmund.

Zcela odlišnou strategii od řady českých a slovenských miliardářů zvolila skupina Arca Capital. Místo nákupu některého z českých či slovenských klubů, které jsou často ztrátovou záležitostí, se rozhodla investovat do akcií jednoho z největších evropských fotbalových týmů.

Na začátku března totiž Arca Capital koupila akciový podíl v německém klubu Borussia Dortmund (BVB). Celkem získala 1,16 milionu akcií, jejichž hodnota se v té době pohybovala okolo 170 milionů korun. Jde o 1,27 procenta akcií BVB. "Jsme sedmý největší akcionář," říká mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková.

Investiční skupina plánuje získat v německém klubu pozici významného akcionáře a hodlá akciový podíl nadále zvyšovat. "Akciový vstup do klubu BVB je pro nás ekonomicky zajímavou příležitostí s potenciálem zhodnocení," uvádí Hanáková a dodává: "Zároveň jde z naší strany o strategickou investici, jelikož v rámci aktivit skupiny Arca Capital plánujeme orientovat své investiční aktivity také na Německo a německy hovořící země."

Arca Capital se chce podílet – stejně jako v Česku – na těžbě lithia v Německu a to na projektu Zinnwald společnosti Bacanora. Zde již podle Hanákové úspěšně probíhá finální fáze průzkumu. V následujících letech by se pak měla zahájit těžba.

Pro investici do klubu se Arca Capital rozhodla kvůli sportovním úspěchům klubu, vlastnímu stadionu a výborné hráčské akademii, která dodala fotbalisty Manchesteru United či Barceloně. "Borussii Dortmund vnímáme jako silný a stabilní fotbalový klub s pozitivním PR a pevným fanouškovským zázemím," zdůrazňuje Hanáková.

Německý klub je podle loňské studie poradenské firmy KPMG 12. nejhodnotnějším týmem v Evropě. Jeho hodnotu vyčíslila na 971 milionů eur (24,7 miliardy korun). V poslední době se však Borussii v Bundeslize příliš nedaří, když své poslední dva tituly získala v letech 2011 a 2012 v době, kdy ji trénoval proslulý Jürgen Klopp. Ten v současnosti působí v britském Liverpoolu.

Pro Arca Capital je to ve světě fotbalu obrovský skok, přestože se okolo něj už angažuje. Sponzoruje již řadu let český Ondrášovka Cup pro mládežnické kategorie. Výrobce minerálních vod Ondrášovka patří do skupiny Arca Capital.

Ve skupině Arca Capital mají třicetiprocentní podíl Pavol Krúpa, Rastislav Velič a Peter Krištofovič. Zbývající desetinu vlastní Henrich Kiš.